23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Storbritannien: CE-märkningen blir UKCA-märkning

Eftersom Storbritannien officiellt har lämnat EU träder nya regler i kraft som påverkar handeln av varor och tjänster med landet.

En av ändringarna som påverkar många svenska företag med export, försäljning och marknadsföring av produkter i Storbritannien innebär att CE-märkningen av produkter utgår och ersätts av UKCA-märkning (United Kingdom Conformity Assessed).

UKCA-märkningen gäller därmed produkter i England, Skottland och Wales, medan produkter som säljs och marknadsförs på den Nordirländska marknaden utmärker sig med särskilda krav då CE Marking eller UKNI-märkning gäller tillsvidare.

Vad innebär ändringen för ditt företag?
Brexit har fört med sig många oklarheter för företag runt om i världen som importerar eller exporterar varor till Storbritannien. Sakta men säkert börjar bitarna falla på plats och en av ändringarna som kommer påverka de flesta företag som säljer produkter i Storbritannien är UKCA-märkningen.

För dig som har företag i Sverige så innebär den nya UKCA-märkningen att varor som exporteras till -, säljs och marknadsförs i Storbritannien måste märkas med det nya produktmärket UKCA. CE-märket som användes när landet var en del av EU kan i de flesta fall fortfarande användas under en övergångsperiod fram till den 1 januari 2022. Det bör understrykas att övergångsperioden inte gäller alla produkter så undersök vilka regler som gäller för just de produkter du exporterar. Vissa produkter omfattas  av särskilda regler, exempelvis kemikalier, läkemedel, fordon, kosmetika och tobak. Du kan läsa mer om vad som gäller för de olika produkterna på den brittiska regeringens hemsida.

Ett CE certification innebär att produkterna lever upp till särskilda krav på säkerhet, hälsa och miljö. CE-intyget gäller alla produkter som tillverkas i EU-länder samt externt tillverkade produkter som kommer att skickas till EU-länder.

När och hur ska UKCA-märkningen användas?
Märkningen för UKCA började gälla redan från och med den 1:a Januari i år, då Storbritannien officiellt lämnade EU. UKCA-märkningen gäller för de flesta varor där CE-märkningen tidigare använts, på produkter från EU som säljs och marknadsförs i Storbritannien. Så om ditt företag marknadsför och/eller säljer produkter i Storbritannien så uppmanas du att ha fått ordning på, och börjat använda den nya märkningen i god tid innan 2022.

Ditt företag behöver alltså använda UKCA-märkningen från och med 2022 om:

  • Produkterna är avsedda för den brittiska marknaden
  • Produkterna lyder under de nya regelerna för UKCA-märkningen

Den nya brittiska UKCA-märkningen gäller inte som krav för EU-länder, produkter som kräver CE-märkning i EU behöver fortfarande CE-märkning för att få säljas i EU framöver.

 

Sänd till en kollega

0.016