23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Företagens uppgifter skyddas på nätet med privata anslutning

Vi lever idag i en digital tidsålder där i stort sett allting görs över nätet. Detta är på många vis positivt, eftersom det innebär att alla jobb inte måste göras på plats.

Att göra jobben på avstånd kräver dock att företaget har en väl skyddad anslutning – det sista man vill är att någon obehörig får tag på företagets affärshemliga uppgifter. 

För att skydda den data som skickas används vanligen en VPN-anslutning. Detta är en privat nätanslutning som innebär att all information som sänds är krypterad. Inom företagsvärlden är VPN inte någon nyhet. Idag har de privata anslutningarna också hittat hem till folk – det börjar bli alltmer vanligt att en VPN-anslutning används även av privatpersoner. En del börjar med en kostnadsfri testperiod med VPN, för att testa på hur det fungerar. De flesta som provar fortsätter även efter testperioden att använda VPN-anslutningen, eftersom det är ett billigt pris att betala för att hålla sina data säkra på nätet.

Datatrafiken blir oanvändbar för utomstående

När en VPN-anslutning används kommer all data som skickas via denna vara krypterad. Det innebär att om nätverket skulle bli hackat går det ändå inte för hackaren att ta del av den information som skickas – ingen utomstående kan läsa eller tolka de data som sänds via VPN. På detta vis är all information väl skyddad från obehöriga ögon och öron.

Att VPN-anslutningen fått en större spridning även bland privatpersoner på sistone hänger naturligtvis också ihop med säkerheten. Idag finns en högre medvetenhet om hur pass oskyddad man är när man befinner sig på nätet – och de flesta har också god koll på att de webbsidor man surfar in på sparar uppgifter om sina besökare. Även om de flesta internetanvändare har rent mjöl i påsen, kan det ändå kännas otrevligt att utomstående kan ta del av så mycket personlig information – och kanske framförallt att det är i stort sett standard att webbsidor idag väljer att spara information om sina besökare.

Den information som samlas in kan användas i olika syften. Det kanske vanligaste är att ens surfvanor kartläggs, så att man ska kunna få relevant reklam baserat på de webbsidor man besökt och länkar man klickat på.

Den som surfar via en VPN-anslutning kommer dock inte ha någon personlig data att dela med sig av till de sidor man besöker, eftersom all data förvrängs.

VPN gör surfandet privat

Det finns en god anledning till att VPN-anslutningarna anammats även utanför företagsvärlden. De flesta av oss är måna om vår integritet, och det blir avsevärt lättare att hålla på denna när man surfar via ett VPN.

Eftersom den personliga information som webbsidorna samlar in förvrängs via en VPN behöver man inte bekymra sig över vilka data som lagras på de sidor man besöker. Det går även att justera så att man själv bestämmer från vilket land det ska se ut för mottagarsidan som att man surfar från. Detta är något som ofta används för att undvika geoblockering, till exempel om man vill streama något från en sajt som endast tillåter besökare från specifika länder.

Med tanke på de breda användningsområden som finns med en VPN-anslutning är det därmed inga större konstigheter att efterfrågan på VPN stadigt ökar.

Sänd till en kollega

0.031