23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Tips för tillbyggnad

Vill du som så många andra bygga ut huset? Det behöver inte vara särskilt tidskrävande eller svårt men det beror självklart på projektet

I ett tätbebyggt område kan det vara smart med en tillbyggnad då det kan höja värdet på fastigheten. Dessutom slipper du flytta eftersom det blir mer utrymme hemma med en tillbyggnad.

Vad bör du börja med?
Det allra första du behöver göra är att kontakta kommunens stadsbyggnadskontor. Där kan du få hjälp att lista ut om det ens är tillåtet att bygga till just din fastighet. Därefter kan du börja skissa på tillbyggnaden och fundera på vad du vill ha den till. Oftast är det bäst att anlita en arkitekt som kan hjälpa till med ordentliga ritningar över din tillbyggnad.

När sedan ritningarna finns på plats kan du ansöka om bygglov!

När är det bäst att påbörja arbetet?
Om du vill utnyttja mesta möjliga av ROT-avdraget är det smart att lägga grunden i november/december och sedan fortsätta arbetet i januari/februari.

På så sätt kan du få två års ROT-avdrag. Men den bästa tiden att bygga ut huset är egentligen under sommaren. Under sommaren är vädret milt och du slipper snö och is, men självfallet beror detta på vad i landet du bor.

Anlita en seriös firma för arbetet
Var noga då du letar efter en firma som kan utföra arbetet. Billigast är inte alltid bäst! Utan gör ordentliga efterforskningar och se till att firman du anlitar är seriös och har kunnig personal. Vanligtvis kostar en tillbyggnad cirka 15 000 - 30 000 kronor per kvadratmeter, beroende på storlek och även materialval.

Räkna på det högsta priset så blir du inte chockad av slutnotan.

Tänk efter innan
När du ändå ska bygga ut huset, se till att du funderar på alla olika aspekter. Även om du endast vill bygga till ett gästrum eller ett garage är det bra att fundera över helhetsintrycket. Hur kommer huset att se ut från gatan då allt är klart? Kanske kommer det att passa alldeles utmärkt med en veranda eller varför inte ett takfönster.

När du ändå utför arbete kan det vara smart att göra allt på en gång!

Tillbyggnad eller påbyggnad?
Vanligtvis används dessa två ord som synonymer. Men så är inte fallet. En tillbyggnad är en utökning av fastighetens grund medan en påbyggnad syftar på höjden - alltså om du tex. lägger till en extra våning på huset eller liknande. En tillbyggnad kan vara hur stor eller liten som helst, valet är upp till dig!

Sänd till en kollega

0.015