23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Framtiden är här - med hjälp av robotar

Att robotar är en del av framtiden såväl som samtiden är ingen nyhet. Däremot är det inte vida känt hur avancerade de är redan idag och vilken utbredning de har i industrin och andra områden redan idag

Det är sannerligen fascinerande att läsa om hur robotar är en del av allt från medicinska ingrepp till tyngre arbete inom industrin.

För inte så många år sedan var uttrycket robot, för de flesta människor, mest associerat med de människoliknande skapelserna man såg i Hollywoodproduktioner. Men sedan flera år tillbaka så är de en del av samhället och de kommer bara bli vanligare allt eftersom tiden går.

Robotar har alltid varit dyra och användningsområdena har begränsats då de stora investeringar som krävs i infrastruktur och liknande inte har varit hållbara. Men det håller på att förändras. Bland annat genom danska Universal Robots som vill tillgängliggöra robotteknik så att fler kan utnyttja den för ett lägre pris.

På fler ställen än någonsin
Idag är robottekniken på fler ställen än vad många känner till. Den är en viktig del inom sjukvården, den arbetar inom olika delar av industrin och den fungerar för hjälpmedel för personer med olika former av funktionsvariationer. I södra England finns ett bra exempel där robotteknik underlättar och utför arbete snabbare än vad man skulle kunna göra med endast mänsklig arbetskraft.

Där finns en stor anläggning där mat packas i matkassar för att sen köras ut till kunder. Robotarna ordnar med packningen, människorna övervakar och kör sedan ut kassarna till konsumenterna runt om i landet. Detta är något ICA ska lansera i Sverige.

Olika klasser
Universal Robots har satsat på att bygga robotar som är anpassade efter storleken på ens verksamhet och de behov man har. Det finns bordsrobotar som består av en robotarm som är anpassade efter mindre och lättare jobb.

Sen sker en stegring till mer avancerade och starkare robotar. Det finns olika sensorer man kan komplettera sin robot med. Det är alltså lättare att anpassa inköpet av robot då det finns fler alternativ än vad det gjort innan Universal Robots lanserade sina produkter.

Robotarna automatiserar vissa moment i företagets verksamhet och monotona arbetsuppgifter kan läggas på en robot istället. Det gör att man kan ge de mänskliga medarbetarna mer givande uppgifter. Med dessa robotar som är mer anpassade efter olika företags plånböcker så är det inte längre en utopi att ge robotarna vissa arbetsuppgifter. På så sätt är framtiden här redan idag.

Sänd till en kollega

0.047