23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Hemleveranser och e-handel blir allt vanligare I Sverige

I Sverige handlar vi online som aldrig förr. Marknaden för e-handel har närmast exploderat de senaste åren och inte minst under pandemin, då flera butiker i landet har hållits stängda samtidigt som vi har uppmanats att stanna hemma.

Att vi handlar mer och mer över internet anses dessutom vara mindre skadlig för miljön då företag kan anpassa efterfrågan utifrån utbud samt att det minimerar transporten till och från köpcentrum och butiker. Dock innebär det inte något positivt med en ökad efterfrågan på e-handel i slutändan, eftersom det resulterar i att mer koldioxid släpps ut. Detta på grund av att fler kläder och produkter säljs även fast vi inte fysiskt shoppar i butikerna.

Allt från resor till parkettgolv

Vi lever i en tid då det allra mesta kan köpas online. När vi renoverar hemma så köper vi parkettgolvlaminatgolv, möbler, lister och tapeter på nätet. Att shoppa kläder och mode online har också blivit allt vanligare, och allt fler hemsidor erbjuder gratis frakt över ett visst belopp samt fria returer. Något som har blivit en stor hit både på den svenska marknaden och utomlands, är att beställa mat över nätet. Det gäller dels färdigmat från snabbmatskedjor och restauranger, men även beställning av matkassar har blivit ett allt vanligare koncept. Hemleveranser kan vara fördelaktigt för miljön.

Att beställa hem istället för att fysiskt ta sig till en plats för att handla är bekvämt för många, man slipper gå eller ta bilen till butiken. Och beställer vi hem våra varor på rätt sätt, så kan den ökade e-handeln även ha en positiv inverkan på planeten och miljön. Det kräver dock att du är lite extra uppmärksam på vilka varor du beställer på nätet och hur de fraktas. Här kommer några tips på hur du bäst e-handlar miljövänligt: 

1. Undvik expressleveranser

Om du låter leveransen ta lite längre tid kan den nämligen fraktas med till exempel godstrafik istället för lastbilar - vilket är betydligt bättre för miljön. 

2. Planera dina inköp

På så vis slipper du göra fler beställningar från samma ställe, och varorna kan fraktas till dig i en och samma beställning.

3. Samköp

Hör med dina vänner eller någon i din familj om det är fler som har tänkt att beställa från samma butik, på så sätt får ni dessutom ner leveranspriset.

4. Undvik beställningar som fraktas med flyg

De varor som fraktas med flyg bidrar nämligen till en större belastning för miljön.

Sänd till en kollega

0.015