23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Arborrning - så fungerar det

Vad är egentligen arborrning för någoting? Och när används det? Kanske vet du redan svaren på dessa frågor. Men du som inte gör det kan läsa vidare för att lära dig vad det egentligen är.

I den här artikeln kommer vi att gå igenom vad arborrning är och vad det kan användas till.

Vad är arborrning?
Det är en bearbetningsmetod för att göra hål med en större diameter i ett material. Materialet du vill borra ett hål i arbetas horisontellt. Och verktyget roterar på en grovt utformad axel. Metoden kan även användas för att borra flera hål i en linje. Arborrning kallas även för linjeborrning. Tack vare att resultatet alltid blir perfekt linjerade hål.

Tack vare att det går att bearbeta flera delar samtidigt får du en helt rak linje genom alla delar. Vilket säkerställer att de passar perfekt med varandra när borrningen är utförd.

När används arborrning?
Kort och gott används arborrning när du behöver borra flera hål i linje. Och metoden kan användas i både små och stora skalor. Några exempel på användningsområde är dessa:

●       Gripklor på lyftanordningar

●       Bearbetning av vevaxellager på motorer

●       Valsverk på industrier

●       Midjestyrning på ex dumprar

●       Skoper på entreprenadsmaskiner

●       Roderstock på fartyg

Personer som restaurerar gamla bilar och speciellt motorerna använder sig ofta av arborrning för att slippa köpa nya delar till motorn. En del menar på att resultatet aldrig blir lika bra som en helt ny del till motorn. Medans andra menar på att resultatet blir som nytt och att det fungerar perfekt att använda sig av arborrning vid restaureringar av motorer.

Dock blir hålen större än vad det var innan. Och på grund av detta kan vissa andra delar av motorn eller maskinen behövas bytas ut. Men i vanliga fall blir det mycket billigare än att byta ut de stora delarna du kan restaurera med hjälp av arborrning.

Hur går det till?
Metoden är lite olika beroende på vad det är som ska borras. Och vilket resultat som ska uppnås. Men i detta exempel tar vi en grävskopa. En grävskopa har flera lagerlägen i linje med varandra. Och som sagt är fördelen med arborrning att det går att bearbeta alla lagerlägen samtidigt. Vilket ger ett perfekt resultat.

Du börjar med att montera arborrverkets svivlande lager på utsidan av lagerlägen som har skadats och behövs borras.

Nästa steg i denna metod är att föra in arborrstången och justera lagringarna. Eftersom det är viktigt att den är centrerad i alla lagerlägena. Därefter svarvar du ur det skadade lagerläget tills du når önskat mått.

Göra jobbet själv eller anlita en firma?
Det beror helt på hur ofta du kommer att behöva använda dig av arborrning. Är det endast en gång eller kanske två är det billigare att anlita en firma. Men om du frekvent behöver använda dig av arborrning är det självklart billigare att köpa en egen maskin.

Men ha i åtanke att det kan ta tid att lära dig hur maskinen fungerar och även hur du bör gå tillväga med olika material. Samt att det tar tid innan du får till det perfekta resultatet du är ute efter.

Om du frågar experterna rekommenderar de alltid att anlita en firma för arbetet. Eftersom det är lätt hänt att resultatet inte blir som du har tänkt dig. På grund av detta kan de faktiskt bli dyrare att utföra jobbet själv. Då det kan leda till att du i slutändan måste köpa en helt ny del ändå.

Vad är anlöpning? Läs mer på UFABS webbplats.

Sänd till en kollega

0.031