23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Hur skapar man en harmonisk arbetsplats

Att arbeta med forskning är ofta väldigt energimässigt uttömmande och många gånger stressigt. Man blir trött och det kräver en enorm mängd energi och koncentration.

 Att forska kring läkemedel och sjukdomar har dessutom en till parameter, det kan vara enormt påfrestande psykiskt. Därför är det så viktigt att skapa en arbetsplats där medarbetare trivs.

För att få fram goda resultat i sitt forskningsarbete så krävs att medarbetarna mår bra på jobbet. Det påverkar inte bara stämningen, hur energin är i rummet utan även vilka resultat man faktiskt når fram till. Det är ytterst svårt att orka nå goda resultat om man är psykiskt slut och vantrivs på jobbet. Så det finns många anledningar till att kämpa för en bra arbetsplats och välmående personal.

Att bygga upp en arbetsplats där folk trivs och gillar att gå på jobbet är något som sker på många nivåer. Många forskningsplatser och labb har den turen att de flesta som jobbar där faktiskt har ett intresse i sitt arbete. Det intresse som kommer när man går en lång utbildning inom ett ämne. Det är en bra grund att stå på för att bygga vidare på en trivsam arbetsplats. Om många medarbetare redan har en positiv inställning till det arbete man gör på arbetsplatsen är det lättare att jobba vidare från det.

Skapa bra utrymme till paus
Men för att skapa en bra arbetsplats och orka komma fram till resultat krävs paus. Det är i pausen som gemenskapen på arbetsplatsen byggs upp och energin till att forska vidare kommer tillbaka. Så investera i pausen. Vare sig det är en billig kaffemaskin eller dyr så är det bra förutsättningar för att ge andrum till medarbetarna. Dessutom kan det vara en bra idé att erbjuda flera olika sorters kaffe, men från samma maskin, som exempelvis med Senseo pads. Med dessa går det att brygga både starkare och svagare kaffe, café latte eller cappucino, till och med varm choklad går att göra. Dessa enkla valmöjligheter visar på en generositet som skapar en bra grund.

Så pausen är otroligt viktig om man vill att ens medarbetare ska må bra i labbet. Men det är också viktigt att bygga upp en kultur där kolleger hjälper varandra och där det är okej att misslyckas. Att arbeta i ett labb är ett högpresterande arbete med mycket stress och press. Men ingen gör alltid rätt. Arbeta för att skapa en kultur där kolleger investerar i varandras forskning, det är det som i längden kommer att ge bra resultat. Alla dessa åtgärder kan kännas som att de inte är att optimera resurserna, men det är just tvärtom. Det är genom att ta paus, att hjälpa varandra, att skratta ihop som resurserna kommer att optimeras i längden.

Sänd till en kollega

0.031