23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Därför är det så viktigt med skyddande arbetsskor

De flesta människor är medvetna om vikten av skyddande arbetsskor på exempelvis industriarbetsplatser. Vad få vet är dock att det är viktigt med skyddande arbetsskor inom andra sektorer också.

Skyddande arbetsskor finns i många olika varianter och är lämpliga för många olika arbetsmiljöer inklusive trä- och bygg-, logistik-, samt transportindustrin.

Men hur kommer det sig att rätt, skyddande arbetsskor är så viktigt? Vad är egentligen skillnaden mellan arbetsskor och skyddsskor? Vad definierar skyddande arbetsskor och vilka bör bära dem? Låt oss besvara dessa frågor nedan...

Skyddande arbetsskor minimerar risken för skador
Den troligtvis främsta anledningen till varför ett par bra, skyddande arbetsskor är nödvändigt, är det faktum att de bidrar till att minimera risken för skador. När man exempelvis lyfter tunga föremål under arbetsdagen finns det en risk för att man tappar föremål, som stora verktyg, på sina fötter. För att minimera risken för detta kan Engelbert Strauss skyddande arbetsskor, gärna stärkta med tåhätta, skydda fötterna. Det är nämligen precis detta som skiljer arbetsskor och skyddsskor åt: skyddsskorna är förstärkta med en hätta för att skydda tårna mot fallande föremål.

Skyddsskor ska klara en belastning på >200 och märks med S1-S5. Vanliga arbetsskor utan skyddståhätta märks med 0 om de uppfyller baskraven och skyddar de mot andra risker märks de med 01–05.

Skyddande arbetsskor minimerar risken för fall
Det är en nödvändighet att bära skyddande arbetsskor för att minimera risken för skador, men det är även viktigt att bära dem för att minimera risken för att du halkar och slår dig på din arbetsplats. Faktum är att den näst vanligaste olyckan som orsakas av fel skor är just halka och/eller fall. Detta kan ganska enkelt undvikas genom att du som anställd förses med ett par skyddande arbetsskor. Kom ihåg att din arbetsgivare är skyldig att tillhandahålla dig skyddsutrustning vid behov, det vill säga både rätt arbetskläder för arbetsplatsen och ett par arbets-/skyddsskor.

Skyddande arbetsskor förbättrar hållningen
Sist men inte minst är ett par skyddande arbetsskor också viktigt att förbättra sin hållning. Arbetar du exempelvis med snickeri på professionell nivå eller på en industri vet du att majoriteten av arbetsdagen spenderas stående. Just därför är det viktigt med att par skyddande arbetsskor som passar dina fötter, så att både dina fötter och fotleder får stöd dygnet runt. Detta säkerställer nämligen i sin tur att dina fötter och ben har rätt hållning, vilket i sin tur förbättrar din kropps totala hållning.

Reglerna skiljer sig från arbetsplats till arbetsplats
Innan du ställer krav på din arbetsgivare är det viktigt att känna till de olika reglerna. Vad din arbetsgivare måste tillhandahålla dig skiljer sig från arbetsplats till arbetsplats. Enligt Arbetsmiljöverket ska arbetsgivaren analysera och värdera riskerna vid arbetet, samt bedöma vilka egenskaper utrustningen ska ha för att skydda sig mot dessa. Vanligtvis ska arbetsplatsen bekosta nya arbets-/skyddsskor vid behov, varav skyddsskor med spiktrampskydd och skyddståhätta skall täckas per 12-månadersperiod.

Sänd till en kollega

0.015