23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Hur du ordnar en riktigt lyckad middagsbjudning

Den här artikeln innehåller sponsrat innehåll.

Att bjuda hem vänner, familj eller din partner på en riktigt lyxig middag kan vara en fantastisk upplevelse där ni kan njuta av god mat, gott sällskap och skapa lite härlig lyx i vardagen. För att se till att kvällen blir en minnesvärd succé för alla middagsgäster är det viktigt att lägga lite tid på att planera hela kvällen och allt som rör middagen ordentligt.

Här har vi samlat några av våra bästa tips och råd som kommer att hjälpa dig se till att din middagsbjudning blir en som sent kommer att glömmas.

Planera i god tid

Planera, planera, planera. Bra planering är nyckeln till det mesta i livet och det gäller självklart även när man ska bjuda hem folk man bryr sig om på middag. Börja med att se till att alla vet när de ska komma och se till att du har gott om tid att förbereda inför deras ankomst.

Ta även reda på om du behöver ha allergier eller andra kostrestriktioner i åtanke när du planerar mat och dryck. Handla allt som behövs i god tid, förutom färskvaror som du kan handla dagen innan middagen. Var inte ute i sista minuten, då detta kan leda till att du letar i panik efter en särskild ingrediens som saknas till din välplanerade middag.

Skapa en elegant och inbjudande atmosfär

Genom att dekorera middagsbordet och runt matplatsen med omsorg kan du skapa en härligt inbjudande atmosfär för dina middagsgäster. Använd dig av färgglada dukar istället för pappersservetter, levande stearinljus istället för lampor, och ställ fram en fin bukett med färska blommor på bordet. Se bara till att välja blommor som inte tar över rummet med starka dofter, som kan påverka hur maten och drycken smakar.

Duka bordet med dina finaste serviser. Använd olika bestick för förrätt, varmrätt och efterrätt och servera vin i dina bästa vinglas för att ge middagen en extra lyxig känsla. Servera även vatten i en fin karaff eller glasflaska.

Välj maträtter som osar god smak och  lyx

Det viktigaste under en middagsbjudning är ju självklart maten. Här kan du verkligen skina med dina matlagningskunskaper genom att sätta ihop en meny med rätter som kompletterar varandra perfekt. Men alla är ju inte födda till att vara mästerkockar. Som tur är kan du väldigt enkelt hitta recept och instruktioner på nätet så att till och med du som aldrig lagar mat kan laga en utsökt middag som både doftar och smakar fantastiskt.

Kom ihåg sidorätterna som ska serveras med huvudrätten. Dessa kan göra underverk för att lyfta en redan fin måltid. Ett bra tips är att även börja gärna med något litet tilltugg som du ställer fram i fina skålar eller serverar på assietter. Det är rent magiskt hur rätt presentation kan få även lite chips eller grönsaksstavar att se lyxiga ut om man häller dipsåsen över tallriken som lyxrestaurangerna gör med sina förrätter.

Matcha mat med rätt dryck

Med den goda maten ska det även drickas gott. Ska du servera vin kan du få hjälp på Systembolaget med att matcha rätt vin till rätt måltid. Ett vin ska komplettera maträtten utan att ta över för mycket. Kör du alkoholfritt finns det gott om alternativ med allt från Pommac till alkoholfri cider som du kan servera med en klyfta färsk frukt på glaskanten.

Skapa ett samtal runt maten

Mat är något som är en del av allas liv och därför är det ett samtalsämne som de flesta kan delta i. När du serverar maten kan du med berätta hur du tillagat varje måltid och vilka nya, spännande ingredienser du använt dig av. Det kan även vara kul att låta gästerna gissa vilka ingredienser de äter. Se bara till att du verkligen kontrollerat att du har stenkoll på alla allergier i sällskapet då ingen vill att kvällen avslutas på akuten.

Avsluta middagen med en härlig dessert som avrundar kvällen

Första intrycket är oftast det starkaste men det är vårt sista intryck som stannar i minnet längst. Därför är det viktigt att desserten får sin chans att bli kvällens höjdpunkt och knyter ihop hela middagen på ett perfekt sätt. Här har du massor av frihet när det kommer till vad du ska servera och hur du ska presentera efterrätten.

Allt från en klassisk bit tårta eller paj med en god sås till en chokladfondue med två olika chokladsåser kan passa perfekt, beroende på vilken typ av sällskap du har runt matbordet. Det viktigaste är att alla kan njuta av desserten som serveras, så om du vill testa något exotiskt är det alltid bra att även ha ett mer klassiskt alternativ som gästerna kan välja. Äppelpaj eller cheesecake är säkra val som du kan köpa färdiga i mataffären och ha som reserv om något skulle gå snett. Lycka till!

Sänd till en kollega

0.032