23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Sundare matvanor med en grönare vardag

Forskning visar att en hälsosam kost är avgörande för ditt välbefinnande och din hälsa. Det gäller både fysiskt och psykiskt. Detta är något som de flesta av oss är fullt medvetna om. Ändå kan det vara svårt att kombinera goda matvanor med en hektisk vardag. I denna artikel vill vi tipsa dig om några åtgärder som kan göra att du äter sundare och mår bättre.

Undvik alltför många genvägar och halvfabrikat

Processad mat och halvfabrikat behöver inte alls vara dåligt. Men det finns exempel på processad mat som vi inte alls behöver, mat som kroppen inte mår särskilt bra av. Exempel på dessa kan vara olika sötsaker, läsk eller snacks. Listan är lång på saker som vi inte alls har ett behov av, som dessutom är fulla av olika ingredienser som gör att vi gärna tar två gånger och äter mer än vi behöver.

Genom att välja middagar med ett fåtal ingredienser får du bättre kontroll över vad du äter. Satsa på grönsaker, kött som inte är processat och rotfrukter som du själv tillagar. På detta sätt undviker du alltför mycket tillsatser och säkerställer att du utnyttjar näringsinnehållet i maten fullt ut.

Mängden grönsaker och rotfrukter du kan äta jämfört med processade alternativ kan ibland vara enormt stor när det kommer till näringsvärde och kalorier. Att laga mat från grunden gör också att du har full kontroll på salt, tillsatt fett och att det inte är tillsatt socker i maten där det inte behövs.

Tillaga så mycket mat som möjligt själv från grunden

Att laga mat från grunden kan låta mer skrämmande än vad det faktiskt är. Visst, ibland kan det bli lite tidskrävande och komplicerat. Men det behöver inte vara så. Att grilla kött eller fisk är inte något som tar lång tid. Detsamma gäller för att göra en god sallad. Dressingen fixar du lätt med lite olivolja, vinäger och massa goda örter. Hoppa över den färdiga pastasåsen och gör den själv med tomater på burk och lite olika kryddor. Du kan slänga dina favoritgrönsaker, örter och valfri frukt i mixern för att skapa läckra soppbaser. Det tar bokstavligen bara några minuter.

Kom ihåg att du också kan göra fler måltider samtidigt. Lagar du en god gryta som tar en stund att förbereda, gör flera portioner på en gång. Du kan sedan frysa in grytan i portioner och servera den med några dagars mellanrum så att den inte blir tråkig. Detsamma gäller för hemlagad pastasås. Efter ett tag har du ett antal olika rätter att variera mellan.

Tillsätt grönsaker och få inspiration av hälsosamma recept

Att använda oss av mer grönt att fylla ut tallriken med är inget nytt. Men ibland kan det vara riktigt svårt att få inspiration att krydda upp sallad och olika grönsaker utan att göra det alltför osunt. Försök därför hitta inspiration till lite grönare middagar med olika recept på rätter med grönsaker och goda sallader. 

Du kan bland annat hitta massor av inspiration bland HelloFreshs recept på olika middagar. Här hittar du all inspiration du behöver, oavsett om det gäller vegetariska alternativ, enkla sunda middagar eller andra middagar med goda tillbehör.

En av de viktigaste delarna bland våra tips är att skapa struktur. Om du har tydliga och planerade middagar är det också enkelt för dig att handla in. Du undviker massor av impulsköp som oftast sker när du är hungrig och ska handla utan en tydlig plan. Försök att handla för några middagar i sträck och har du möjlighet att veckohandla så gör det. Det leder till att du sparar tid efter jobbet och kan istället lägga tid på att laga god mat och umgås med familjen.

Sänd till en kollega

0.016