23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Kan ditt BMI avslöja om du är frisk eller inte?

BMI används för att ge en ungefärlig uppfattning om om du är överviktig, underviktig eller precis lagom. Kanske brukar du dra den slutsatsen utifrån siffran på din badrumsvåg? Men innan du bestämmer dig för att gå ner i vikt eller lägga om kosten är det en bra idé att kolla upp ditt BMI.

Vad är BMI?

BMI, som står för Body Mass Index, beskriver hur mycket du väger i förhållande till din längd. Siffran är baserad på en matematisk formel, men du kan räkna ut ditt BMI ganska enkelt via någon av de många BMI-kalkylatorerna på nätet.

 Kolla bmi för kvinna här

När du har räknat ut ditt BMI kan du placeras i BMI-skalan som WHO har delat in:

  • BMI under 18,5: Du är underviktig
  • BMI 18,5-25: Du har en hälsosam och normal vikt
  • BMI 25-30: Du är överviktig
  • BMI över 30: Du är kraftigt överviktig.

BMI ger alltså en indikation på om din vikt är normal och hälsosam, eller om du är så under- eller överviktig att det kan skada din hälsa.

Vad betyder undervikt för min hälsa? 

Vi vet alla att att väga för mycket kan vara skadligt för hälsan – men det kan också vara farligt att väga för lite.

Om du upplever en snabb och plötslig viktminskning bör du vara uppmärksam. Det kan vara ett uttryck för psykiska störningar som ätstörningar eller fysisk sjukdom, särskilt sjukdomar i mag-tarmkanalen eller cancer.

Ett lågt BMI innebär ofta en låg fettprocent och det kan orsaka hormonrubbningar som kan leda till utebliven mens eller minskad fertilitet.

Om du är underviktig på grund av fel eller för lite mat finns det också risk att du har brist på de stora näringsämnena som järn eller kalcium som är viktiga för att undvika blodbrist och benskörhet.

Vad betyder övervikt för min hälsa?

Om ditt BMI är för högt kan du tjäna på att gå ner i vikt. Ett högt BMI innebär ofta att din fettprocent är för hög.

När du har ett BMI över 30 ökar risken för en lång rad livsstilssjukdomar dramatiskt. Dessa inkluderar hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes typ 2, gallsten, artros och flera cancerformer.

Ju högre ditt BMI är, och ju längre du har varit överviktig, desto större är risken att utveckla sjukdomarna.

Det kan dock vara en fördel för äldre att ha ett BMI mellan 25-29, så de har lite att 'stå mot' om de blir sjuka.

Hur kan jag bli hälsosammare? 

Om du önskar att hålla en hälsosam vikt och en god hälsa finns det flera saker du kan göra och som du förmodligen redan känner till.

Oavsett om du är över- eller underviktig, rekommenderas att du äter enligt de officiella kostråden.

Om du är överviktig bör du äta mindre än du förbränner och dra ner på mängden mat och kaloririka drycker. Om du är underviktig bör du däremot öka mängden mat och kalorier.

Om du vill boosta din hälsa bör du också undvika rökning och för mycket alkohol. Se till att få tillräckligt med sömn och undvik stress – och träna såklart varje dag.

Läs mer om hur du förbereder din form.

Sänd till en kollega

0.016