23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Bemästra konsten av att matcha kaffe

När mat och dryck matchas är den totala upplevelsen mycket bättre än summan av de enskilda delarna. Många gånger glömmer man dock att det inte endast är alkoholhaltiga drycker som går att matchas med föda. Även kaffematchning är en konst som förhöjer smakupplevelserna något enormt.

Sedan fungerar inte kaffe endast tillsammans med något sött, även om de flesta förespråkar kaffe till fikat. Kaffe kan med fördel även åtnjutas till frukost så väl som lunch och middag. Men för att det ska smaka gott ihop krävs det att man bemästrar konsten av att matcha kaffe. Eller åtminstone har ett hum om vad som är gott till vad. Låt oss hjälpa dig på vägen!

 Bryggkaffe och americano

Svenskarnas favorit må ändå vara det traditionella bryggkaffet, eller Americanon när man vill festa till det. Det är lätt att dricka och tillfredsställer de flestas koffeinbehov. Några förespråkar att brygga kaffet i en klassisk kaffemaskin, några använder sig av moderna Senseo kaffeepads och andra köper sitt svarta kaffe ute.

Så vad matchar man denna underbara livsdryck med? Faktiskt så passar svart kaffe med det mesta, men baserat på kaffebönans djärvhet rekommenderas det att man matchar koppen med något lika intensivt. Åtminstone till dessert. En bitter chokladkaka kan vara den perfekta kombinationen med svart kaffe. I matväg föreslår vi att man håller sig till simpla smaker; gärna en grillad ostmacka eller en riktigt god omelett.

 Cappuccino och latte

Även om mängden mjölk skiljer sig rätt mycket åt på cappuccino och latte har vi valt att matcha dem med samma mat och dessert. Här är det givetvis viktigt att ha smaken på kaffebönorna i åtanke när man matchar. Många kaffesorter har en nötig smak, och när det kombineras med mjölk kan det vara värt att tänka extra mycket på vad man mumsar i sig till.

I matväg föreslår vi en sallad - gärna en med någon god ost, som getost eller parmesan. Här får det dessutom gärna vara ett inslag av honung och någon frukt för att smaklökarna ska tillfredsställas. Till efterrätt passar något fruktigt/bärigt tillsammans med cappuccino och latte, förslagsvis en äppelpaj med massvis av kanel.

 Mocha

Mocha är en av våra självklara favoriter när det kommer till kaffe - även om man undviker att dricka det varje dag. Drycken är i sig en dessert, men trots detta går det utmärkt att matcha en kopp mocha med mat så väl som efterrätt. Vi utgår från en läcker mocha med hjälp av Philips Senseo chocolate pods.

När man kombinerar choklad med kaffe förses man redan med en smakexplosion, därför är det smart att hålla födan rätt neutralt. Till efterrätt föreslår vi därför en bit sockerkaka, kanske med ett inslag av något bär såsom hallon. Huvudrätten får gärna bestå av en sandwich, förslagsvis en bagel med kallrökt lax för att få smaklökarna att dansa!

Sänd till en kollega

0.047