23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Odla din egen mat

| Medlemsnyhet | Företag Nordiske sponsrat innehåll

Det finns gott om fördelar med att äta mat som du själv har odlat.

Egenodlade grönsaker, frukter och bär har ofta ett högre näringsvärde då de inte har skördats för tidigt, transporterats långa sträckor eller förvarats på fel sätt. Det här är nämligen tre saker som påverkar näringsvärdet i grönsakerna eller frukten negativt.

Äter du egenodlad mat har det också en positiv inverkan på miljön då maten inte har transporterats långa sträckor i lastbilar som släpper ut en massa avgaser. Till sist så ska man inte glömma att det också är både roligare och billigare att plocka mat direkt från trädgården än att gå ner till butiken och köpa! Så det finns många fördelar med att odla sin egen mat framför att köpa den i en matbutik.

Glädjen av att plocka sin egen mat
Alla som har testat att odla deras egna grönsaker eller frukter kan nog hålla med om att det är något magiskt med att se maten växa för att sedan kunna skörda det man själv ha sått. Tänk dig att kunna gå ut i din trädgård eller på din balkong för att plocka mat till kvällsmaten.

Tänk så imponerade gästerna skulle bli när du bjuder på en paj som är lagad av blåbär, krusbär eller hallon från trädgården. Du kan också bjuda gästerna med saft gjord av egenodlade rabarber eller röda vinbär. Det är bara fantasin som sätter gränserna.

Har man barn så brukar de tycka det är spännande att odla sin egen mat som man sedan kan äta. Att gräva ner ett frö eller en planta och sen se det växa och utvecklas är också lärande för barn. Att gräva i jorden och komma närmare naturen har ofta en lugnande effekt på både på vuxna och barn.

Det är bara fantasin som sätter gränserna
Då återstår bara frågan: vad kan man odla för mat? Grönsaker så som potatis, lök, morötter, rädisor, pumpor och gurkor passar perfekt till att odla utomhus. Vill du gärna odla lite mer exotiska frukter och grönsaker så som vindruvor, citrusfrukter, chili eller melon behöver du köpa ett växthus.

Det finns ett stort urval av olika slags växthus; du kan t.ex köpa en liten växthuslåda som du kan odla kryddor och örter i. Det finns också större växthus där du tillochmed att få plats med en liten stol som du kan sitta på och njuta av värmen och doften från dina grönsaker och frukter.

Odling i det små
Du behöver inte ha en stor trädgård för att kunna odla din egen mat. Körsbärstomater, kryddörter och bär trivs bra på en solig balkong. Om du känner dig extra äventyrlig kan du t.ex odla ditt eget te eller ätbara blommor. Te favoriter att odla är kamomill som har en lugnande effekt och passar perfekt till mär man ska lägga sig.

Blommor så som violer har en mild smak och är vackra att dekorera bakverk med. En annan favorit när det kommer till ätliga blommor är den peppriga ringblomman som passar perfekt i salladen.

Medlemsnyhet

Företag
Nordiske sponsrat innehåll

Sänd till en kollega

0.08