23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Kan man förebygga åderbråck med rätt kost?

| Medlemsnyhet | Företag Nordiske sponsrat innehåll

Att den mat man äter har direkt påverkan på hälsan är vi alla medvetna om.

Men det finns en stor skillnad på att bara försöka äta en hälsosam och varierad kost och att sätta ihop en kost sammansatt för att förebygga vissa specifika hälsoåkommor. Men speciellt för vanliga och ärftliga åkommor finns det mycket forskning som visar att det går att förebygga eller minska besvär genom att äta visa specifika livsmedel. Ett exempel på en vanlig åkomma som inte på något sätt är livshotande men ändå kan innebära mycket obehag och besvär för den som är drabbad är åderbråck.

Vad är åderbråck?
Åderbråck är ett tillstånd där venernas klaffar blir otäta vilket resulterar i vidgade vener i benen. För många är detta ett rent kosmetiskt problem vilket kan vara nog så jobbigt men andra har även följdproblem i form av svullnad, klåda och bensår vilket kan göra att en åderbråcksbehandling blir nödvändig för att bibehålla livskvaliteten. I Sverige finns det många specialister som kan behandla åderbråck snabbt och säkert. Du kan läsa mer om olika typer av åderbråcksbehandling hos aderbracksklinikerna.se.

Vilken kost bör man ha för att minska risken för åderbråck?
Åderbråck har en tendens att förvärras med åldern och det finns också en stor ärftlig faktor. Därför kan man redan som ung minska sina framtida besvär om man äter rätt. Detta kan ske med hjälp av vissa typer av flavonoider som finns i livsmedel såsom äpplen, bovete, druvor och körsbär. Dessa stärker venerna och skyddar blodkärl samtidigt som de är allmänt antiinflammatoriska och fungerar som antioxidanter.

Andra livsmedel som sägs ha en positiv inverkan för just åderbråck är ingefära, rödbetor, sparris och avokados. Även övervikt kan vara en bidragande faktor till åderbråck så en smal diet med hälsosamma fetter hjälper till att minska besvären.

I Sverige är intresset för hälsosam mat större än någonsin och är man verksam inom restaurang och storkök är det viktigt att alltid erbjuda smalare och hälsosammare alternativ. Men ett område där inte lika mycket gjorts är att kunna erbjuda kost framtagen för att motverka specifika sjukdomar och åkommor. Att kunna erbjuda sina kunder detta blir ofta mycket uppskattat. Samtidigt som det finns forskning om många av dessa livsmedels positiva effekt på åderbråck ska man dock alltid vara ärlig mot sina kunder och noga påpeka att det inte finns några mirakelkurer och man ska inte tro att man kan äta sig friskt från ett åderbråck som redan ställer till besvär.

Medlemsnyhet

Företag
Nordiske sponsrat innehåll

Sänd till en kollega

0.063