Information om köttets ursprung – nu obligatoriskt på restaurang
Sedan i mars 2025 är det krav på att restauranger ska kunna informera om var köttet kommer från.
Det nya lagkravet innebär att restauranger måste kunna informera om ursprungsland för kött från nöt, gris, får, get och fågel. Informationen om ursprung ska finnas direkt i menyerna eller ges muntligt, direkt eller på begäran.
Är det viktigt att köttet är svenskt? Ja, så klart. Det bekräftas också genom att 3 av 4 också kan tänka sig att betala mer för svenskt kött jämfört med importerat. Serverar ni svenskt kött så visa det! Skriv det i annonser, på sociala medier och i menyn. På det viset kan ni locka fler gäster till just er!
Många restauranger är i framkant och informerar redan idag om köttets ursprung på olika sätt. Exempelvis används flaggor i menyn eller så beskrivs vilken gård köttet kommer från. Tea Malmgård, som är kock och krögare på DoMa och även känd från bland annat Nyhetsmorgon och Kockarnas kamp, berättar vad hon tycker om det nya kravet:
– Vi har alltid känt stolthet över den mat som vi serverar. Det nya kravet på att informera gästen om ursprung på restaurang är en självklarhet för oss men nu blir det även en möjlighet att verkligen visa gästen att vi gjort alla val av råvaror med omsorg, säger Tea Malmgård.