23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Tips för bättre ventilation inomhus

Dålig ventilation kan orsaka problem för både din hälsa och din allmänna trivsel. I den här artikeln går vi igenom lite enkla tips som du som boende kan göra själv för att öka ventilationen där hemma.

Att ha problem med ventilation är vanligt och kan på lång sikt orsaka både allergier och astma i de fall lokalerna blir mögeldrabbade. På Avfuktningsteknik.se kan du anlita professionell hjälp när det gäller ventilation och avfuktning.

Öka luftflödet vid nyrenoverat och nybyggt

Att bo i en helt ny lägenhet eller i ett nyrenoverat hus kan tänkas fräscht och hälsosamt. Men sanningen är att ämnet Formaldehyd hittas i både byggmaterial och nya möbler, om bostaden är helt nyinredd.

Formaldehyd är en typ av kemikalier som har en tendens att orsaka irritationssymptom och allergier för människor, men ser du bara till att öka luftflödet och köra ventilationen dygnet runt minskar du ångorna av ämnet.

Mät för att hålla koll

Det säger sig själv, det är bra att ha koll på ventilationen. Oavsett om det gäller ett hus eller offentlig byggnad är det viktigt att ständigt hålla sig uppdaterad på luftkvalitet för att se vad man kan förbättra ventilationsmässigt.

För mycket koldioxid gör oss trötta vilket i sin tur kan leda till huvudvärk och andra tråkiga men. Du bör inte vistas i en inomhusmiljö med över 1000ppm och rekommendationen är att värdet inte bör överstigas långvarigt.

Stäng inte av ventilationen

Det är inte ovanligt att kontorslokaler, skolor och andra byggnader som står tomma under perioder får ventilationen avstängd för att spare energi och i längden kostnader. Men du kan spara mycket bara på att minska luftflödet med 20 procent, till och med så mycket som upp till 50 procent av kostnaden.

Om ventilationen dock stängs av i en längre period kan mikroorganismerna samlas och blåsa in i lokalen när ventilationen sätts igång igen, vilket inte är bra för luftkvaliteten.

Kolla hur effektiv din lokals ventilation är

Du kan kolla upp ditt ventilationsindex och få svar på hur effektiv ventilationen i den aktuella lokalen är. På så sätt får du ett mått på hur effektivt ventilationen får bort föroreningar, som till exempel koldioxid som vi nämnde ovan tidigare.

Ventilera bort möglet

Du har säkert hör talas om mögel på grund av dålig ventilation och luftkvalitet. Mögel är en av de vanligaste orsakerna till ökade fall av astma och allergier. I en lokal som har ett kök eller en dusch behöver luften ständigt bytas ut – minst en gång i halvtimmen, vilket är dubbelt så ofta som i ett vanligt rum.

Därför är det viktigt att ha extra koll på dessa utrymmen och ventilera så ofta man kan för att undvika mögel.

Sänd till en kollega

0.031