23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Inredningstrenden som aldrig rinner ut i sanden – Teak

Teak är ett träslag i en härlig brun nyans som är lika populärt idag som det var under dess storhetstid 1950. Ett exotiskt trädslag som också är det hårdaste, mest hållbara och starkaste av de olika träslagen.

Ett utmärkt val för den som inte bara bryr sig om möbler av hög kvalitet men som också har ett sinne för inredning.

Träslaget teak finns i sydostasiatiska länder som Thailand, Myanmar, Malaysia och Indonesien. Störst är det i sistnämnde land. Sedan Indonesiens postkoloniala tid började i mitten av 1900-talet har teak varit en av landets mest värdefulla naturresurser.

De bästa trämöblerna i teak kommer från mogna träd, och det kan ta över 80 år innan ett teakträd är redo för att skördas. Det är bland annat detta som gör teak så värdefullt som det är. Sedan är ju möblerna som tillverkas av träsorten underbart stilrena. Ett hus eller en lägenhet med inslag av teak ser verkligen eleganta ut.

Från utemöbler till eleganta inredningsdetaljer
Likt andra träsorter kan teak nyttjas för att tillverka det mesta. Vanligast är det att teak smyckar hem i form av utemöbler, som en utesoffa på en vacker balkong eller varför inte en hel matgrupp på en terrass?

Anledningen till populariteten av utemöbler i teak är tack vare träets utmärkta förmåga att klara de allra flesta väder. För att utemöbler ska kunna placeras utomhus måste de kunna utstå allt från de mest regniga dagarna till de dagar om sommaren där solen skiner som starkast. Faktiskt så användes teak ursprungligen i tillverkning av skepp tack vare dess naturliga, vattentåliga oljor och gummi som finnes i träets täta material, vilket gjorde att det inte var några problem för materialet att torka.

Men det är inte bara utomhus man kan skåda teakmöbler. Allt vanligare blir det att se det ljusbruna träet smycka inredningen i lägenheter så väl som hus. Idag kan man märka teakträet i många bostäder där de används som allt från stringhyllor till soffbord och byråer.

Teak - en livslång investering
Teak är således ett material som man kan förvänta sig att ha i många år framöver. Träet är stabilt, starkt och klarar sig undan de allra flesta väderförhållanden. Förutom att möbler i teak håller i många år är det även vackert och förblir så. När träet åldras mister det långt ifrån sin elegans – de skiftar färg naturligt från en honungsbrun färg till en elegant patinagrå. Teak är en livslång investering med andra ord.

Sänd till en kollega

0.047