23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Starthjälp – vad innebär begreppet?

Vägassistans, bilbärgning och starthjälp. Det är tre begrepp med en gemensam nämnare. Alla handlar om att åtgärda fel som uppkommit i samband med en resa.

Ja, det handlar om olika typer av bilar och fordon som stannat på vägen av en eller annan orsak. Även om sådana händelser inte är speciellt trevliga för ägarna som råkat illa ut så är dessa tre tjänster bland de nyttigaste transporttjänsterna vi har idag.

Som tur är finns det många och olika företag som kan hjälpa till ifall du hamnar i knipa. Det är bara att ringa en bilbärgning som befinner sig närmast orten du fordonet stannat vid. Sedan gäller det att vänta tills hjälpen anländer. Vad är skillnaden mellan vägassistans, starthjälp och bilbärgning? Det berättar vi lite mer i detalj i nästa rubrik så stanna gärna kvar och läs vidare.

Vägassistans, starthjälp och bilbärgning

Starthjälp, vägassistans och bilbärgning är tre tjänster som i de allra flesta fall erbjuds av en och samma firma. Starthjälp och vägassistans är egentligen synonymer för en och samma tjänst. När en vägassistans/starthjälp utförs så åtgärdas felet på plats utan att fordonet eller bilen transporteras till en verkstad.  En bilbärgning som begreppet självt antyder betyder något annat. Då körs bilen till en verkstad för att repareras. I de flesta fall används det en bärgningsbil.

Oftast kan inte du som ägare bedöma ifall du kommer att få starthjälp eller ifall bilbärgning behövs. Det bestämmer bilbärningsföretaget som kommer och hjälper dig.

Fast eller rörligt pris?

Vad kostar en bilbärgning? Och en starthjälp? Sanningen är att utgifterna kan variera lite grann beroende på var i Sverige du befinner dig. Om du råkat stanna långt ifrån verkstäder och befinner dig inne på en skogsväg kan det kosta lite mer. Bilbärgningsföretaget får nämligen komma till dig och ifall vägen är lång kan utgiften blir större. Kostnaden påverkas också av själva tjänsten. En del företag väljer att erbjuda ett fast pris men det tillhör inte vanligheten.

Den goda nyheten är att många försäkringsbolag täcker en del av bilbärgningskostnaden. Exakt hur mycket beror på själva försäkringsbolaget och fordonet som körs. Ifall du är intresserad av att veta mer rekommenderas det att du kontaktar ditt försäkringsbolag. Fråga gärna om självrisken och vilka typer av starthjälp som täcks av försäkringen. De flesta nya bilar har en fulltäckande försäkring. Avvikelser förekommer ifall du köper en begagnad bil. Då kan försäkringsbolagen ha speciella regler när det kommer till sådana typer av tjänster.

Sänd till en kollega

0.016