23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Att odla egna grönsaker

Tänk att gå ut i din trädgård och bli bemött av en doft som kombinerar nyanser av tomater, gurkor och rädisor? Och varför inte sallader och näringsrika tomater?

Ja, varianterna av hemodlade grönsaker är många men huvudidén är densamma – att få njuta av växtprocessen och möjligheten att servera sallader och grytor tillagade av goda, egna grönsaker. Att skörda och odla egen mark är en känsla som inte kan förklaras. Nöjet är stort och sanningen är att de flesta av oss faktiskt kan skapa en fantastisk trädgård utan några större problem.

Hur odlar du dina egna grönsaker? I den här artikeln berättar vi lite mer om just det. Så stanna gärna kvar och läs vidare.

Ett eget grönsaksland
 
Att skapa ett eget grönsaksland är en dröm värd att jobba för. Och när man säger land behöver du inte inbilla dig om att du behöver ett megastort trädgårdsland. Inte alls, du kan enkelt odla grönsaker i krukor på balkongen eller i en odlingsbänk. Vad kan man odla i krukor? Jo, potatis, rädisor och sallader älskar att växa sig stora i just krukor. Hinkar placerade på din balkong fungerar också alldeles utmärkt.

En del växter kräver lite mer omtanke och förberedelser. Några exempel är pumpan och squashen som bör sås inomhus så att de hinner växa på ett bra sätt. Persiljan är känslig mot ogräs, speciellt i början vilket gör att du måste vara på alerten och rensa ivrigt. Grönkål är en känslig grönsak. Den tycker inte om kyla och trivs därför bäst inomhus, speciellt i början. Ja, som du märker själv kan du odla och njuta av egna grönsaker på olika sätt. Det viktigaste är att veta exakt vad du vill odla och hur.

Så här gör du 

Om du nu har tillräckligt med utrymme och satsar på att skapa ett rikt trädgårdsland så bör du börja med att rensa ordentligt marken. Ogräset ska bort innan det hunnit blir kraftigt, för då blir det betydligt svårare att bli av med det.  

Minst en vecka innan sådd är det bäst att gräva om jorden och berika den med gödsel eller jordförbättringsmedel.  Kompostjord fungerar bra för vissa jordar. Om du försöker skapa ett trädgårdsland på tung lerjord bör du använda barkmull istället för torvmull.

Nästa steg är att fördela jorden jämt och ta bort kvistar och stenar som stanna kvar efter den första rensningen. Nu är det dags att så fröna. Gör detta på ett noggrant sätt så att de får plats att växa sig stora. Fortsätt sedan med att hålla utskick för ogräs. Vattna dem i enlighet med grönsakernas eget vätskebehov.

Sänd till en kollega

0.078