23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Fötterna är en viktig del för kroppens hälsa

Vi glömmer ofta bort att vårda våra fötter, som att vi accepterar smärta och trötthet i de kroppsdelarna på ett sätt vi inte skulle göra med merparten av våra andra kroppsdelar.

Vi behöver investera mer tid för att ta hand om fötterna. De får bära upp hela vår kroppstyngd dagligen och är ofta instängda i skor eller strumpor. De får dessutom tåla att pressas in i trånga skor eller strumpor som inte är av bra kvalitet. Fötterna får inte tillräckligt med syre för att de yttre delarna ska kunna andas fritt och tårna blir ihoptryckta i trånga skor.

Vårt arbete och övriga rutiner under dagen påverkar hälsan för våra fötter. Vilka strumpor och skor vi använder och hur ofta vi låter våra fötter andas. Hur ofta låter du dina fötter bli bortskämda av ett fotbad, en fotmassage eller bara låta dem svalkas av i ett kallt fotbad. 

Omvårdnad med små enkla medel

Vid val av strumpor, så är det oftast få faktorer som spelar roll. Men varför inte investera i strumpor som har antibakteriella egenskaper, som kan användas då fötterna blir instängda hela dagarna, till exempel bambu strumpor herr. Det skapas mindre lukt och fukt för dina fötter. Fötterna mår bättre och så även resten av kroppen. 

Svullna trötta fötter kan snabbt må bättre efter att ha fått några sekunders dopp i isvatten och det räcker med 15-30 sekunder. Blod flödar lättare neråt än uppåt, men genom en kort stund i isbad, så kan blodet få sig en liten push uppåt. Fötterna blir mindre svullna och blodcirkulationen främjas.

Fotmassage ger minst lika god påverkan på kroppen som många andra typer av massage. Till exempel får vi sänkt blodtryck, förbättrad blodcirkulation, må-bra hormon som frigörs i kroppen, bättre humör samt att massagen motverkar stress, som många av oss dagligen påverkas av.

Under tiden du sitter framför tv:n eller datorn kan du passa på att göra små enkla övningar för dina fötter. 

  • Sära på tårna 3-5 sekunder, slappna av lika lång tid. Repetera 10 gånger.
  • Börja med att så kallat krampa ihop foten som att du försöker pressa tårna mot hälen. Håll några sekunder och vänd sedan direkt mot andra hållet, så att tårna istället pekar uppåt. Vill du ha hjälp med den senare, så böj upp foten mot en vägg, pall eller liknande tills du känner att undersidan av foten sträcks ut.
  • Inhandla massageboll, som ser ut som en liten boll med plastpiggar. Dessa är lätta att hantera genom att lägga under foten och när du rör foten fram och tillbaka, så masserar piggarna undersidan av foten. Trycket kan du alternera genom att sitta eller stå upp. 

Sänd till en kollega

0.015