23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Hur gör man med golvet i matsalen?

Vilken typ av golv är lämplig för en matsal - oavsett om det är ett separat rum eller bara en matplats i köket?

Ett vackert golv här, liksom i andra rum, fullbordar intrycket och avslutar rummets utseende. Dessutom bör det uppfylla andra krav, t.ex. säkerhet och underhållsvänlighet. Vi ger dig råd om hur du kan tänka dig matsalen i fråga om färger och material och hur du kan kombinera möbler, väggar, golv och tillbehör.

I kökets arbetsområde ska golvet vara slätt och tvättbart - i matsalen har vi mycket mer valmöjligheter och kombinationer. Golvet i matsalen kan vara vilket modernt flytande golv som helst - hållbart, flytande laminat av hög kvalitet, trä eller vinyl, eller till och med linoleum eller PVC av hög kvalitet.

En matta kan göra matsalen mysig

En enkel golvbeläggning kan förbättras mycket bra med en matta. Det ger en elegant känsla, men fungerar också som en gräns för utrymmet. Den markerar gränsen mellan arbets- och matplats och avgränsar matplatsen visuellt.  Mattan får inte ligga ihop med undergolvet och måste vara lätt att underhålla. Den bästa mattan är naturligtvis en som lätt kan dammsugas och tvättas då och då.

Ett tyst golv kan också installeras i efterhand

Det verkar vara en liten sak. När man serverar och äter är det inte trevligt att höra varje fotsteg. Snart kan ett sådant golv störa dig obehagligt när du äter, särskilt när det kombineras med ett minimalistiskt tomt utrymme där ljudet splittras. Den absorberas inte av gardiner och flera möbler. Golvets ljudnivå bör därför vara så låg som möjligt. Om du har använt ett billigare laminatgolv och det här problemet har uppstått kan det snabbt åtgärdas med en matta eller en lämplig högullsmatta för att dämpa ljudet. 

Golvet får inte vara för hårt

Det ska inte vara hårt att trampa på, men det ska också vara fint att titta på. Undvik traditionella kakelplattor i matsalen, som är för kalla och tråkiga att se på. Men det är annorlunda med terrakottaplattor, som är mjukare och känns varmare. Tegelgolv passar bättre i en matsal i ett äldre hus eller i ett stort rum i ett familjehem. Välj en annan lösning för mindre, moderna lägenheter.

Varmt golv

I matsalen vill du definitivt känna en behaglig värme på fötterna. Om du till exempel väljer ett flytande trägolv i tre lager är det perfekt för att installera golvvärme under golvet. Du behöver inte ha på dig tofflor när du äter, och du störs inte av den obekväma kylan under längre samtal vid matbordet.

Låt inte ett spillt glas göra dig upprörd

Ibland kan du inte låta bli att spilla vatten, te eller en söt dryck. Men med flytande golv, där lamellerna limmas ihop, kan detta vara ett problem. När vatten tränger in i ofullständigt limmade och förseglade fogar kan fogarna lossna och golvet kan förlora sin perfekt raka form. Att sanera ett spill kan då vara en fråga om några timmar. Som en lösning kan du välja nyare torrlåsgolv som är mer motståndskraftiga mot fukt.

Säkerheten först

Ibland skiljs matsalen från köket eller andra bostadsutrymmen genom att den placeras på ett upphöjt trappsteg. Det är ett populärt tillvägagångssätt, men inte en särskilt välgrundad lösning - den enda fördelen kan ses som en visuell separation. I ett hushåll med två vuxna kan det tolereras, men barn och mor- och farföräldrar kan få problem. Försök att undvika att höja golvet eller markera det mycket tydligt.

Sänd till en kollega

0.031