"Bäst före datum" har snart passerat sitt bäst före datum

| Av Lisbeth Rauden | Tipsa redaktionen

Bäst före är snart ett minne blott. Det menar vinnaren av Global Innovation Award 2016 – Erik Lindberg, Innoscentia AB, som har utvecklat en digital märkning som kan läsa av statusen hos packeterad mat



Kärnan i teknologin är en ett bläck som är känsligt och reagerar på gas som uppstår när bakterier utvecklas. Denna reaktion kan mätas elektroniskt och sedan kodas till en digital signal.

Mottagaren av priset Erik Lindberg, har en vision om att utveckla en märkning som kan redogöra för matens status och skapa ökad säkerhet och spårbarhet i livsmedelskedjan.

Enligt grundare och COO Erik Lindberg är Innoscentias vision att etiketten som talar om hur maten ”mår” ska ge livsmedelsvärdekedjan både ökad säkerhet och spårbarhet.

Etiketten har potential att förlänga den naturliga hållbarheten för livsmedel samt informera om exempelvis skadliga eller otjänliga livsmedel innan de når detaljhandeln och konsumenterna.

– Den globala livsmedelsteknikscenen växer för varje dag, så konkurrensen om denna typ av utmärkelse är hård. Det gör mig extra glad att EAT Stockholm Food Forum och juryn vill uppmärksamma Innoscentias innovationsarbete. Min förhoppning är att utmärkelsen ska föra oss ett steg närmare till att bidra positivt till livsmedelsindustrin globalt, säger Erik Lindberg.

Bäst före datum har snart passerat sitt bäst före datum, tillade han i samband med prisutdelningen.

Företaget har redan partnerskap med flera köttproducenter i Skandinavien och framtida leverantörer och distributörer av produkten.


Håll dig uppdaterad med Fast Food Magazine
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Starbucks blir råare

Malmöbaserade företaget Get Raw inleder samarbete.

Program GastroNord 24-27 april 2018

Starbucks stänger ner och undervisar

Nedräkning inför Pizza-SM

Butik och restaurang till Kiruna

Sänkt moms gav inte billigare restaurangnota

Nyhetsbrev

Fler än fyrtio nya caféer

Arkiv

Maten blir allt grönare

De svenska hushållen blir allt grönare. Dock bara på vardagar, till helgen vill vi fortfarande äta kött.

De öppnar Sveriges längsta salladsbar

De blev årets Convenience-butik

Härnösandsbutik känd för sina semlor vann pris.

Ta en taco när du landar

Juicekedja till Bromma

De har fått nog av duvorna

Cafékedja i konkurs

Skånska franchisekedjan är satt i konkurs på egen begäran efter att rekonstruktionen misslyckats.

Foodtruck à la Pontus

Cava, burgare och tapas - Här öppnar fyra nya restauranger

Burgerkedjan vill ta över Norden

Ännu en utmanare på nätmatscenen

Urban Deli stannar på marken

Slutar med flygtransporterad frukt och grönt.

Fyra rätter på fyra minuter på Centralstationen

Snabb avsmakningsmeny i specialbyggd restaurangvagn.

Napolitansk pizza till Piteå

Napolitansk pizzeria öppnar på Östermalm

Efter 45 år – nu lämnar den klassiska korvkiosken Malmö

Nytt franskt pris till Picadeli

Beijing8 blir två

Kyparen avskedades – var för ”fransk”

Nu öppnar Jureskogs

Här är de nominerade i Pizza-SM

De öppnar i nytt i Uppsala

McDonalds inför bordsservering

Tre ska bli sju -Taku Taku expanderar

Öl från stammen

VM-korv med namn

Ny grön våg på Max

Sushi Yama öppnar nytt i Norrköping

Findus blir delägare i Toppfrys

Sänd till en kollega

0.127