23948sdkhjf

Strandhäxan till Donners Plats efter stor hotell- och krogaffär på Gotland

Erik ”Jerka” Johansson, känd från tv-serien Bonusfamiljen, är en av delägarna när Sandhäxan får lillasyster på Gotland i samarbete med Burgsvik Group.

I förra veckan blev det officiellt att Burgsvik Group blivit majoritetsägare i hotellkoncernen Wisby Hotel Group. Nu börjar det också klarna vilka nya restauranger som följer på förvärvet. Stockholmsbaserade Sandhäxan blir Strandhäxan när det populära smörgåsstället öppnar filial på på Donners Plats i Visby.

Wisby Hotel Group består av Donners Hotell, Restaurang & Event, Visby Börs, Hotell Slottsbacken och Hotell Repet. Burgsvik Group äger nu 60 procent av hotellkoncernen och i samband med affären förvärvades även hotell Villa Borgen och restaurangbolaget Vinägergruppen där restaurangerna Vinäger, Italienaren och Sober samt nattklubben Ivy ingått.

Burgsvik Group (tidigare Rasta Group) är idag ett av Nordens största familjeföretag inom besöksnäringen med bland annat Rasta-anläggningarna och Boule Bar i sin portfölj. För ägaren och grundaren Dan Tervaniemi är den en cirkel som nu sluts. Det var på Gotland allt startade med ett konditori i Burgsvik. 

– Det känns fantastiskt kul att komma tillbaka till Gotland. Som vårt företagsnamn kanske avslöjar föddes jag i Burgsvik, som ligger på södra Gotland. Vi flyttade därefter till Visby. Pappa Olle var entreprenör ut i fingerspetsarna och drev flera konditorier på ön, kändast är kanske St Hans, säger Dan Tervaniemi i en kommentar.

Sandhäxan öppnade 2019 i Vasastaden i Stockholm, och blev snart ett populärt smörgåsställe. Förra sommaren öppnades en krogfilial med namnet Strandhäxan som en del av Burgsviks satsning vid Djurgårdsbron. 

Nu tar delägarna Mattias Svensson, Fredrik Sundberg, William Thoren och Erik ”Jerka” Johansson Strandhäxan till Gotland. Den sistnämnda är inte bara en av grundarna utan också skådespelare, känd från SVT:s Bonusfamiljen, och deltidsgotlänning.

– Visby är min andra stad. Restaurangscenen har utvecklats mycket under de senaste åren, och vi känner att vi passar in och kommer att trivas. Det känns så kul att öppna krog i en stad man verkligen brinner för. Det känns faktiskt som en dröm, säger Erik ”Jerka” Johansson till Hela Gotland.

Strandhäxan ska hålla till i Sobers tidigare lokaler, med tillhörande uteservering. Samma krögare ska också öppna en temabar i källaren. Delägaren Mattias Svensson beskriver det som ”en djungel med brinnande drinkar och hela tiki-bar-konceptet”.

– Strandhäxan med uteserveringen känns som en sommargrej, men beroende på mottagande finns det ingenting som säger att tiki-baren inte skulle kunna vara öppen även utanför högsäsong, säger Mattias Svensson till Hela Gotland.

Planer finns även för den lokal där nattklubben Ivy låg.

Artikeln är en del av vårt tema om Etablering.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078