23948sdkhjf

Från delidisken till final i Årets konditor – så ska 21-åringen vinna

Emmie Jonsson är en av finalisterna i Årets konditor. Till vardags jobbar hon inte i ett bageri, som man skulle kunna tro, utan i delikatessen på Ica Maxi Oskarshamn.

Efter en svettig semifinal blev sju konditorer fem och Emmie Jonsson är en av dem som är i final i Årets konditor 2023. 

– Det var klart nervöst. Jag var glad bara att ha kommit till semi, säger hon.

Själva tävlingsdagen i semifinalen bjöd på mycket väntande. Först med att få presentera tävlingsbidraget för juryn och sedan att få resultatet. Sammanlagt tre, fyra timmar.

I jobbet på delin på Ica Maxi Oskarshamn gillar hon att butiken gör nästan allt de säljer själva. Det blir matlådor, sallader och inte minst desserter.

Hon jämför butiksjobbet med restaurang-, kafé-, och bagerijobb hon haft och menar att det är stor variation i butiksjobbet, vilket hon gillar.

Hon upplever att det finns stor frihet att hitta på saker, så länge man skriver ett recept. Ingenting är särskilt svårt och flera kollegor kommer till henne med frågor kring livsmedelskemi.

– Där tillför utbildningen mycket som jag kan dela med mig av, hur man får rätt konsistens på en sås, till exempel.

I jobbet drar hon fördel av sitt yrkeskunnande och i tävlingssammanhang tar hon med sig det hon kan från butiken.

– I butiken lär jag mig så mycket mer om ost till exempel. Jag har dragit in mögelost i det söta. I tårtan jag tävlade med i semifinalen har jag färskostmousse och basilikaglace som största smaker.

Momenten som bedömdes var kreativitet, utförande, utseende, smak och nytänk. I finalen i november får man poäng i ännu fler kategorier och temat är satt; Old School: fyra tårtor där ingen del passerat frysen, eclairer, där man får en Mystery box med fyllningen dagen före, samt bitar med undertema smörigt.

Fram till augusti har hon ägnat cirka en dag i veckan åt idéer.

– Från augusti börjar jag träna hårt på momenten varje dag. Jag tränar lite varstans, både hemma och på mitt andra jobb, Café tre århundraden som är öppet på helger. Till det bakar jag tre fyra kvällar i veckan.

Många vill vara första provsmakare

Är arbetskamraterna stolta när du tävlar?

– Ja, de är väldigt stolta. Det var de första jag ringde när jag gick till final. Ena kollega började gråta i telefon.

Det som är så kul med att tävla är att utmana sig själv, enligt Emmie Jonsson.

– Man har också friare tyglar fast med ramar. Det är så klart väldigt stressigt, men på ett roligt sätt. Jag får en riktig adrenalinkick, så tävlingsmänniska jag är.

De som lärde Emmie Jonsson att baka är både farmor och mormor men inte förrän hon valde bagerigymnasiet tog det skruv på riktigt.

– Bageri verkade vara en chill linje, vilket det inte var. Men jag har lätt att komma upp ur sängen, så det funkar bra.

Hon började experimentera med smaker och recept i skolan och började tävla mycket. Skolmästerskap, två och två och kom två i Mack-SM bland annat.

I jobbet har hon störst nytta av sitt tempo och organisationsförmåga.

– Jag tror jag påverkar andra med det. Vi är flera som har utbildning, bland annat restaurang och livsmedel. Men det viktigaste är att kunna samarbeta, hålla koll på datum och förmedla den kunskap man har om det man säljer till kunderna. De blir imponerade när man kan ge bra svar.

Emmie Jonsson

Aktuell: Finalist i Årets konditor 2023.

Ålder: 21 år.

Familj: Sambo, föräldrar och två syskon.

Bor: Oskarshamn.

Favoriträtt: Kroppkakor med mycket smör, grädde och lingonsylt.

Favoritprodukt: Smör.

Roligaste delen i jobbet: Att få kombinera produktion, som matlådor och sallad, med kundbemötande.

Roligaste delen i att tävla: Att få utmana sig själv.

Bakgrund: Jobbar på Ica Maxi Oskarshamn och på Café Tre Århundraden i Berga, Högsby sedan årsskiftet. Restaurang, kafé och bageri. 

Utbildning: Bagare och konditor på gymnasiet och YH.

Fritid: Bakar, gillar skogen och vattnet.

Mål: Att det ska bli så bra som möjligt här på jobbet. I Årets konditor vill hon ta hem det.

Artikeln är en del av vårt tema om Tävling.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.047