23948sdkhjf

Regeringen: Då kan gårdsförsäljningen bli tillåten

Regeringen hoppas ha en lagändring på plats i början av 2025.

I ett debattinlägg hos Expressen meddelar bland andra socialminister Jakob Forssmed (KD) en tidsplan för när man hoppas kunna tillåta gårdsförsäljning av alkoholhaltiga drycker.

För några månader sen berättade Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch att man kommit överens om att lagen skulle ändras. Ett besked som välkomnades av bland andra LRF.

– Svenska dryckesproducenter har väntat länge nu och behöver besked. De är redo att visa att gårdsförsäljning kan genomföras i Sverige på ett ansvarsfullt sätt genom att ställa svensk matkultur och besöksnäring i centrum, och göra svensk landsbygd till en spännande plats att besöka, sa Anna Kaijser, branschansvarig för lokal mat och dryck på LRF i början av maj.

I debattinlägget skriver regeringsföreträdarna att ambitionen är att den som har en småskalig hantverksmässig produktion av vissa alkoholdrycker ska kunna sälja sina produkter direkt till besökare.

"Det skulle till exempel kunna handla om att du får möjlighet att köpa med ett par flaskor vin från den närbelägna vingården efter en trevlig rundtur".

Förutsättningen för lagändringen är att Systembolagets monopol värnas och därför kommer förslaget att innehålla begränsningar.

De lyfter ändringen som en positiv del för besöksnäringen.

"För den som vill göra sin småskaliga produktion till en destination faller nu den sista pusselbiten på plats: Möjligheten att faktiskt erbjuda besökare en möjlighet att köpa med sig den dryck som man ägnat så många tusentals timmar åt att förfina."

Regeringens förhoppning är nu att lagförändringen ska träda i kraft i början av 2025.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078