23948sdkhjf

Årets kock en kvinna för andra året i rad – ”hoppas ha en tyngre röst”

Nytt tävlingsmoment när Desirée Jaks blev ny svensk mästare i matlagning.

Årets kock 2023 är korad och för andra året i rad är vinnaren en kvinna. Desirée Jaks tar över titeln efter Jessie Sommarström. 

– Jag är fortfarande i total chock, sa Desirée Jaks i en kommentar direkt efter finalen.

Hon är 28 år och till vardags kreativt ansvarig på Restaurang Spesso i Stockholm. Nu kan Desirée Jaks även titulera sig svensk mästare i professionell matlagning. Sedan tidigare är hon också medlem i svenska kocklandslaget med OS 2024 i sikte.

– Jag hoppas att den här vinsten kan ge mig möjligheten att ha en tyngre röst i utvecklandet av branschen där vi kan jobba hållbart och få branschen mer attraktiv för nya generationer. Det känns som att vi befinner oss i ett generationsskifte.

De åtta finalisterna serverade rätter på varm och kall hummer samt rensadel. Plus det nya momentet ”koka soppa på en spik” eller ”man tager vad man haver” som presenterades dagen innan finalen. Finalisterna fick åka till Grönsakshallen Sorunda och med en budget på 300 kronor var handla svenska råvaror. Utöver det som inhandlats där fick kockarna enbart addera salt under finalen.

– Det här momentet har varit väldigt uppskattat av kockarna och deras personligheter kommer verkligen fram i rätterna på ett helt nytt sätt. Med fokus på färska svenska råvaror har de skapat magiska hösträtter som både är vackra att titta på och fantastiskt goda att äta, säger Helene Kugelberg, vd för Årets kock.

Desirée Jaks lagade en rätt bestående av grillad kejsarhatt, karamelliserad grädde, hösttryffel och svampbuljong.

På andra plats i finalen kom Henric Herbertsson och på tredje plats Oskar Persson.

Artikeln är en del av vårt tema om Tävling.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109