23948sdkhjf

Sturehof årets affärskrog – ”Äntligen”

Renoverade Sturehof tilldelas ett av Sveriges äldsta restaurangpris.

En av Sveriges äldsta restaurangutmärkelser har delats ut i veckan. Priset Årets affärskrog, som i år fyller 40 år, går till anrika Sturehof i Stockholm. Samtidigt koras Restaurang Äng på Ästad vingård i Halland till Årets resmål.

DI Weekend har också belönat Jeanette Mix, som äger boutiquehotellet Ett Hem, med ett hederspris.

Den klassiska krogen vid Stureplan har funnits under namnet Sturehof sedan 1905, men har trots sin höga status aldrig utsetts till Årets affärskrog. Förrän nu.

– Äntligen, det känns fantastiskt. Min personal har verkligen förtjänat det här efter alla års slit, säger Matilda Jackson, som tagit över ägarbolaget Svenska Brasserier efter sin far PG Nilsson, till Dagens Industri.

Som en följd av renoveringen och ombyggnaden av Sturegallerian flyttade Sturehof i somras in i nya lokaler, vägg i vägg med de gamla. När renoveringen av Sturegallerian är klar ska även de gamla lokalerna tas i anspråk och krogen blir då dubbelt så stor som tidigare.

Även restaurang Äng på Ästad i Halland, öster om Varberg, har flyttat till nya lokaler. Äng får priset Årets resmål 2023, en utmärkelse som instiftades 2017 för att uppmärksamma restauranger utanför storstäderna.

Här är motiveringarna till de tre pristagarna:

Årets affärskrog: Sturehof

Mitt i finansvärldens nav snurrar tallrikar 365 dagar om året på denna krogklassiker, som på nygammal adress nu blivit dubbelt så stor. Den har i långt över 100 år varit näringslivets vardagsrum och 2023 är restaurangen på topp. Årets affärskrog är Sturehof.

Årets resmål: Äng

Här bjuds mer än vad som syns vid första anblicken. Vad som först liknar ett besök i ett växthus visar sig bli en storslagen restaurangupplevelse, baserad på det bästa av det nordiska köket - dessutom serverad mitt i naturen, på en svensk vingård. Årets resmål 2023 är restaurang Äng på Ästad Vingård.

Årets affärskrogs hederspris: Jeanette Mix

För att med fingertoppskänsla ha skapat en plats med gemytlig hemma-hos-känsla och samtidigt ett lyxhotell och kök med internationellt renommé. Ett hem är en destination i sig, och ett eget universum vi alltid vill återvända till.

Artikeln är en del av vårt tema om Tävling.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078