23948sdkhjf

Skånskt kocklag siktar på guld i mat-OS: ”Silver ett nederlag”

I över ett år har det regionala kocklaget Skåne Kulinar arbetat med att få rätterna till perfektion inför Culinary Olympics i Stuttgart.

Inne på Restaurangskolan i Malmö har kocklaget Skåne Kulinar gett allmänheten en förhandstitt på deras 23 tävlingsbidrag. Snart ska gänget packa ihop sina väskor för att åka till Stuttgart, Tyskland, där de ska tävla i Culinary Olympics. Där tävlar de i grenen Culinary and Pastry Art som ska bedömas av ett 20-tal domare från hela världen.

– Det är vår största utmaning, att domarna som ska bedöma kommer från helt andra kulturer som vi inte kommer ifrån. Där gäller det att hitta en harmoni, men även möta kulturerna, säger Linus Hornwall som är lagledare för Skåne Kulinar och till vardags är chefskock på Lilla Viks Golfrestaurang på Österlen.

Skåne Kulinar har tävlat i snart 25 år och under tiden har lagmedlemmarna skiftat. Deltagarna är yrkesverksamma i Skåne.

Förberedelserna inför tävlingen har pågått i drygt ett år. Det är många detaljer som ska sitta på plats innan rätterna tas fram på bordet. Bland annat ska serveringarna som presenteras innehålla fyra desserter, fyra petit four, tre olika terriner och fyra fingerfood.

– Vi har vissa element som vi måste få med och utifrån det börjar man skapa rätterna så det harmonierar. Man spottar ut rätter i en början, sen får det växa fram så att de inte krockar med varandra, säger Linus och fortsätter:

– Under varje träning har man nog sagt att en tallrik är helt klar. Men sen vid nästa träning ändrar man om det igen, säger han med ett skratt.

Något som är av största vikt är att det inte blir för enformigt. Rätterna som de visar upp på genrepet har fortfarande några finjusteringar som ska genomföras. En pralin som idag är prydd med mörk choklad ska bytas ut mot en vit choklad så att kulörerna går i harmoni.

Senast på Culinary World Cup som arrangerades 2022 kammade laget hem silver. Nu siktar de på guld.

– Målet är att ta guld, ett silver är ett nederlag. Vi har guld i sikte, säger Linus.

Hur är nerverna?

– Det känns bra, jättebra. Vi är en lugn och harmonisk grupp.

Tävlingen går av stapeln den 9 februari. Totalt 60 lag och cirka 2 500 kockar tävlar om medaljerna.

Laget består av:

Linus Hornwall, Österlens Golfklubb, Simrishamn

Petter Carlsson, Aloba Foods, Helsingborg

Victor Schack, Kalcium, Sankt Olof

Isak Mårtensen, The alley cat, Lund

Daniel Jönsson, Grand Joanne, Köpenhamn

Ludwig Borg, Studerar restaurang program på gymnasium

Oscar Trulsson, Studerar restaurang program på gymnasium

Andreas Ridell, Frilans, Helsingborg

Lina Lee, Waldorf Astoria, Berlin

Viggo Oddsson, At Mollberg, Helsingborg

Julia Habgood, Alice och kattens tesalong, Lund

Artikeln är en del av vårt tema om Tävling.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.046