23948sdkhjf

Hyrestvisten över – TGI Fridays har lämnat Kungsträdgården

Bara en restaurang kvar i Stockholmsområdet när både flaggskeppet i Kungsträdgården och restaurangen i Gamla stan stängs. Risken är nu att TGIF försvinner från Sverige, enligt ägaren Tony Challma.

EFter 25 år är det slutserverat på TGI Fridays i Kungsträdgården i Stockholm. I veckan stängde den klassiska hamburgerrestaurangen efter en utdragen hyrestvist. 

Början till slutet inträffade när fastighetsbolaget, som köpte tomten i Kungsträdgården av Apple 2022, meddelade att hyran skulle höjas från 5,5 till drygt 15 miljoner per år. American Bistro Sweden AB, som driver TGIF-kedjan, motsatte sig höjningen och överklagade till hyresnämnden, bland annat på grund av lokalernas dåliga skick.

Medlingsförsöken misslyckades och efter att hyresnämnden gett uppskov med avflyttningen från lokalen till den 31 januari 2024 så har nu TGIF tvingats lämna lokalerna i Kungsträdgården. 

– Det är för jävligt. Fridays har funnits här i 25 år. Upp till hundra personer blir av med jobbet, säger ägaren Tony Challma till tidningen Mitt i.

Enligt Tony Challma är hyreshöjningen orimlig, särskilt med tanke på att fastigheten är rejält eftersatt. Challma pekar på översvämmade golvbrunnar, vattenskadade väggar, svartmögel och takplattor missfärgade av läckande toaletter. Problem som ägare och hyresgäst länge varit oense om vem som ansvarar för.

Fastighetsägaren Jakob Johansson har till Dagens Industri sagt att han inte vill kommentera den höjda hyran, men att att det inte kommer att bli något problem att hitta en ny hyresgäst.

– Det är ju Sveriges absolut bästa läge.

TGIF hade fram till nyligen fem restauranger i Sverige, tre av dem i Stockholm. Snart stängs även restaurangen i Gamla stan som öppnade så sent som 2022. Då blir Täby ensamt kvar i Stockholmsområdet. TGI Fridays hade tidigare även en restaurang på Birger Jarlsgatan. Den stängdes 2020 efter 24 år i lokalerna intill Östermalmstorgs t-bana.

Utanför Stockholm finns det TGIF-restauranger i Malmö och Uppsala, och planen har varit att öppna i Södertälje hösten 2025. Den satsningen är nu i fara.

– Nu kommer det att bli jättetufft. Flaggskeppet sjunker, risken finns att att Fridays försvinner från Sverige, säger Tony Challma, som också är en av ägarna av Comfood AB som är en stor krogaktör i Linköping och Nyköping.

Ägarna bakom franchiseverksamheten i Sverige är inte ensamma om att jobba i motvind. TGI Fridays meddelade i början av året att 36 restauranger runt om i USA ska stängas.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.047