23948sdkhjf

Risk att det blir fel på krogen trots god kunskap om matallergier

Stress, avsaknad av utbildning och bristande språkkunskaper kan leda till att det blir fel trots att det generellt finns en stor medvetenhet bland personalen.

Enligt en studie utförd av Ipsos för Livsmedelsverket finns det en stor kunskap om matallergier på restauranger och kaféer. Undersökningen utfördes på ett antal mindre kaféer och restauranger i form av intervjuer för att få en bild kring kunskapsnivån.

Medvetenheten är stor bland personalen enligt studien men det finns en del skillnader beroende på vart man jobbar. Kökspersonalen har till exempel generellt bättre erfarenhet av matallergier än serveringspersonalen. Detta menar livsmedelsverket beror på att kökspersonalen dels har mer utbildning inom ämnet, dels att serveringspersonalen ofta har jobbat en kortare tid och ofta är yngre.

Trots att det finns en stor kunskap visar studien på att det finns risker som gör att det kan bli fel ändå. Några sådana risker är stress, att det saknas utbildning och bristande kunskaper i svenska.

– Vi vet, genom tidigare undersökningar utförda av livsmedelskontrollen, att det är ganska vanligt att restauranger och kaféer lämnar felaktig information om allergener i maten. Därför är det väldigt glädjande att se att viljan att göra rätt och att lära sig mer är stor bland de intervjuade ställena, säger Ylva Sjögren Bolin, immunolog och projektledare på livsmedelsverket, i en kommentar.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078