Inga hinder kvar för gårdsförsäljning av alkohol i sommar – ”Historiskt besked”
Den 8 januari löpte tidsfristen ut för EU-kommissionen och övriga EU-länder att lämna sina synpunkter på regeringens förslag kring gårdsförsäljning i Sverige. Den nya lagen tillåter försäljning av alkohol i liten skala på vingårdar, ölbryggerier och hos sprittillverkare.
– Vi har hittat en formel för att värna detaljhandelsmonopolet, men också att kunna införa hantverksmässig småskalig gårdsförsäljning av alkoholhaltiga drycker i Sverige, säger socialminister Jakob Forssmed (KD) till DN, som väntat med att uttala sig tills tidsfristen gått ut.
Juristerna i Lagrådet har under hösten påpekat att rättsläget är oklart och att det är osäkert om den nya lagen är förenlig med EU:s bestämmelser. Men rådet har också konstaterat att det ligger inom regeringens handlingsutrymme att ta sådana risker.
EU-kommissionen har inte lämnat några synpunkter på förslaget. Vilket betyder att regeringen kan gå vidare med att få det klubbat i riksdagen, efter att ha lämnat in propositionsförslaget den 21 januari för behandling.
Men frågan är om kommunerna hinner hantera detta till den 1 juni, när det är tänkt att den nya lagen ska träda i kraft.
– Det är vår bedömning. Kommunerna är inte obekanta med den här typen av frågor eftersom man hanterar till exempel serveringstillstånd, säger Jakob Forssmed.
Sara Sundquist, näringspolitisk expert på Livsmedelsföretagen, menar att det är ett historiskt besked som kommer att stärka den svenska dryckesbranschen.
– Det här är en milstolpe för dryckesbranschen och för svensk livsmedelsproduktion. Gårdsförsäljning kommer inte bara gynna producenterna utan också bidra till ökad turism, landsbygdsutveckling och fler arbetstillfällen. Nu kan våra medlemmar som omfattas av gårdsförsäljning äntligen börja förbereda sig på riktigt, säger hon.
Anna Kaijser, branschansvarig för lokal mat och dryck på Lantbrukarnas Riksförbund, anser att vi äntligen är över tröskeln.
– Gårdsförsäljning är en nyckel för att utveckla besöksnäringen på svensk landsbygd. Måltidsturism skapar inte bara fler arbetstillfällen och en mer levande landsbygd, den sätter också de unika svenska råvarorna, och svensk matkultur, på kartan. kommenterar hon i ett pressmeddelande.
Ministern understryker att alkoholförsäljningen inte rör detaljhandel eller är ett alternativ till Systembolaget, utan det måste ske i samband med något slags besöksarrangemang. Vilket har varit regeringens huvudargument gentemot EU-kommissionen för att klara såväl gårdsförsäljning som monopol.
Portugal har tidigare haft kraftiga invändningar och anser att det inte är förenligt med reglerna för den inre marknaden och det monopol som Systembolaget har. Regeringen har svarat att gårdsförsäljningen inledningsvis är en tidsbegränsad reform under sex år, för att se att det utvecklas på rätt sätt.