Brödernas vd om den för snabba expansionen – lista med restaurangerna som överlevt
Brödernas avvecklar en tredjedel av sitt restaurangbestånd under den förlängda rekonstruktionen fram till den 17 april. Med 54 kvarvarande bolag minskar kedjan sin bemanning från 500 till 400 arbetstillfällen för kockar, serveringspersonal samt för servicekontoret i Stockholm med administrativ- och ledningspersonal.
Richard Forsshéll, som har en bakgrund från bland annat retailkedjan Tiger of Sweden samt vd för pizzakedjan Pizza Hut, vill inte svara på frågorna annat än via mejl.
Rekonstruktionen av Brödernas har förlängts till den 17 april. Hur ser du på möjligheten till att ni ska hitta en lösning för bolaget fram till dess?
– Jag ser positivt på nuläget och framtiden, och att bolaget fortsätter att bedriva verksamheten som vanligt under rekonstruktionsperioden. Målet är att förbättra vår ekonomiska situation och säkerställa en långsiktigt hållbar verksamhet samt rädda många arbetstillfällen. För våra gäster och medarbetarna är det ”business as usual”.
Har målet varit att ni ska behålla alla era restauranger?
– Att stänga eller flytta restauranger är en del av verkligheten för en kedja då omvärld och infrastruktur ständigt förändras. Vårt mål nu är att stabilisera verksamheten och fortsätta att växa på ett hållbart sätt. Det innebär att vi har stängt restauranger och kommer att driva cirka 55 restauranger runt om i Sverige då vi är färdiga med rekonstruktionen.
Varför omfattar rekonstruktionen inte alla era restauranger?
– Vi bedömde att en absolut majoritet av våra restauranger skulle omfattas. Några ansågs dock sakna tillräcklig livskraft och stängdes därför. Andra hade så pass bra förutsättningar att ett rekonstruktionsförfarande inte var nödvändigt för möjliggörande av fortsatt drift.
Finns det några planer på att stöpa om verksamheten?
– Vi har en underliggande välutvecklad verksamhet med flera miljoner gäster, goda relationer till leverantörer, starkt varumärke och gott renommé. Koncernen har historiskt haft en i grunden livskraftig verksamhet, men tyvärr hade den ökade skuldbasen efter pandemin, kriget i Ukraina och dess påverkan på ökade drifts-, råvaror- och hyreskostnader i takt med inflationen, en kraftig påverkan på likviditet och skuldsättning.
– Dock behöver en kedja alltid utvecklas utifrån kundernas nya behov och förväntningar vilket så klart haft och kommer ha påverkan på hur vår meny och verksamhet kommer utvecklas vidare.
Här är de 54 restaurangerna i Brödernas som omfattas av rekonstruktionen och därmed lever vidare:
- Annedal, Bromma
- Arboga
- Backaplan, Göteborg
- Borlänge
- Borås Knalleland
- Drottninggatan, Stockholm
- Duved
- Enköping
- Funäsdalen
- Globen, Johanneshov
- Gustavsberg
- Gävle
- Hammarby Sjöstad, Stockholm
- Hansa, Malmö
- Helsingborg Central
- Hudiksvall
- Hyllie, Malmö
- Järntorget, Göteborg
- Järva, Solna
- Jönköping City
- Kalmar
- Knivsta
- Kungsholmen, Stockholm
- Kållered
- Lidingö
- Liljeholmsgallerian, Stockholm
- Liljeholmskajen, Stockholm
- Mariestad
- Mjölby
- Mälarhöjden, Hägersten
- Nacka
- Nordstan, Göteborg
- Nyköping
- Rosersberg
- Råsunda, Solna
- Rörstrand, Stockholm
- Sala
- Sickla, Stockholm
- Stadion, Stockholm
- Sundsvall
- Telefonplan, Stockholm
- Täby Park
- Umeå
- Uppsala City
- Ursvik, Sundbyberg
- Vallentuna
- Viksjö, Järfälla
- Västerås Erikslund
- Växjö
- Ängby, Bromma
- Äppelviken, Bromma
- Åkersberga
- Örebro Behrn Arena
- Östermalm, Stockholm
När Brödernas startade 2017, vilka var era ambitioner då, hur ville ni särskilja er från alla andra burgarkedjor?
– Vi såg då att det inte riktigt fanns restauranger som serverade riktigt goda fräscha hamburgare i en trevlig atmosfär som gjorde att man ville stanna lite längre. Ur den insikten utvecklades Brödernas.
Hur ser ni på att burgartrenden kan vara avtagande och marknaden mättad?
– Hamburgarsegmentet är enormt och har haft en stabil popularitet under många år, en trend som ser ut att fortsätta. Visst kan det finnas en viss överetablering på en relativt liten marknad som Sverige, men samtidigt ser vi en konstant förnyelse och nya aktörer som dyker upp. Det tyder på att det fortfarande finns utrymme för innovation och differentiering inom segmentet.
Med facit i hand, vad kunde ni ha gjort annorlunda för att undvika att hamna i den här situationen? Gick etableringstakten för snabbt?
– Hade vi vetat allt som vi vet idag, till exempel om pandemi, kriget i Ukraina, lågkonjunktur, inflation och hyreshöjningar på 18-20 procent, så hade vi sannolikt inte öppnat nya restauranger i samma takt, säger Richard Forsshéll.