Malmörestaurangen Mygel lämnar sina italienska rötter för att bli stadens första helvegetariska japanska restaurang. Ett samarbete med den profilerade japanskfödda kocken Saori Ichihara har lett fram till den ny inriktningen på den prisbelönade restaurangen, rapporterar Sydsvenska Dagbladet.
Stiftelsen som äger huset i Mellersta hamnen har ett krav på restaurangen i dess lokaler; att maten som serveras ska vara vegetarisk.
Vintern 2023 utsågs Mygel till Malmös bästa krog på Nöjesguidens årliga gala. Då hade köket en italiensk inriktning. I dag drivs Mygel av Emi Hirano som under sommaren genomförde ett experiment tillsammans med Stockholmskocken Saori Ichihara.
Japanskfödda Saori Ichihara, som 2017 utsågs till årets kvinnliga kock på Stellagalan, har arbetat på välkända Stockholmskrogar som Esperanto och Oaxen samt drivit egna restaurangen Ichi och gjort kokboken ”Japansk comfortfood”.
I början av sommaren var hon en vecka i Malmö och lagade japansk mat tillsammans med Emi Hirano. Resultatet blev en sommar-pop-up och ett experiment som blev så lyckat att Emi Hirano nu tänker forsätta med en japansk meny på Mygel.
”Vi tar ett nytt steg och kommer nu att servera autentisk japansk hemlagad mat – utöver bara sushi och ramen. Vårt mål är att dela glädjen med riktig japansk mat med Sverige, ge Malmö en ny fräsch atmosfär och bli stadens första och enda vegetariska japanska restaurang. Vi vill särskilt introducera japanska hemlagade rätter som fortfarande är okända i Sverige”, förklarar restaurangen på i sociala medier.
Saori Ichihara gör ett nytt besök i Malmö senare i september för att sätta höstens meny, och sedan är tänken att hon ska återvända var tredje månad och sätta en ny säsongsmeny på Mygel.