Tio danska företag vill slå sig i på marknaden för de svenska storköken. Satsningen sker under det gemensamma namnet Danssk. Det är en förkortning av Danska produkter i svenska storkök, där bolagen Banana Cph, Matr Foods, Micro Greens, Naturli', Tempty Foods, Better, Jens Møller Products Aps, Uhhmami, Danish Quinoa Group och Dava Foods ingår. De tillverkar allt från kött- och fiskalternativ till mejeriprodikter till färska råvaror och smaksättare.
– Svenskarna har kommit långt med att äta grönt, och det återspeglas i de professionella kökens stora intresse för växtbaserade livsmedel. Vi satsar på Sverige eftersom det finns en stark matchning mellan de danska producenternas kunnande och de svenska storkökens önskemål, säger Jamie Gregson, projektledare i Plantebranchen, i ett pressmeddelande.
Startskottet för satsningen sker i samband med Fastfood & Café & Restaurant Expo i Malmö den 24–25 september 2025 och i Stockholm den 29–30 januari nästa år.
– Vårt mål är att hjälpa de svenska storköken att få fler gröna måltider på bordet genom att visa hur enkelt det är att byta ut animaliska råvaror mot danska växtbaserade produkter i populära rätter – utan att kompromissa med kvalitet, smak, näring och drift, fortsätter Jamie Gregson.