Stora lönsamhetsproblem för franchisebolaget NRG Pizza, som driver 24 Pizza Hut-restauranger runt om i landet, ledde fram till att bolaget ansökte om rekonstruktion den 10 november.
I ansökan framkommer att för 2025 räknar bolaget med att nettoomsättningen minskar till 258 miljoner kronor från 295 miljoner kronor under föregående verksamhetsår. Samtidigt har bolaget skulder på 62,5 miljoner kronor, varav 5,5 miljoner kronor är kvarvarande skulder till Skatteverket på grund av de anstånd som gavs under coronapandemin. Listan på fordringsägare som skickats in till Stockholms tingsrätt rymmer cirka 200 borgenärer.
”Bolaget har idag en skuldsättning som inte är hållbar. Bolagets bedömning är att en skulduppgörelse är nödvändig för att säkra verksamhetens livskraft på sikt”, skriver NRG Pizzas Nordenchef Nina Ljungdahl i en kommentar.
Rekonstruktionen påverkar sju av totalt 24 restauranger. Hyreskontrakten för dessa restauranger är uppsagda och förhandlingar om personalfrågor pågår inför avvecklingarna. Restaurangerna som berörs finns i Solna, Bromma, Täby, Sundbyberg, Borås, Halmstad och Borlänge.
– Det handlar om restauranger som inte är eller har varit lönsamma historiskt. Därför måste vi vidta åtgärder för att rädda andra verksamheter. Tyvärr har felaktiga uppgifter spridits om att samtliga hyreskontrakt är uppsagda. Men så är det inte, säger rekonstruktören Carl Johan Friis, på advokatbyrån Lindskog Malmström.
Med de åtgärder som presenteras ser Carl Johan Friis positivt på att rekonstruktionen kommer att lyckas. NRG Pizzas ägare Directional Capital har sedan de klev in som ny ägare i april 2024 skjutit till kapital som minskat bolagets skulder betydligt, bland annat skatteskulderna.
– Det visar att det finns en vilja, man försöker sköta sig. En turnaround har redan inletts av bolaget och dess anställda som kämpat en längre tid. Förhoppningsvis kommer allt att börja rulla på nu efter det positiva beskedet på borgenärssammanträdet den 28 november.
Som många andra bolag hänvisar NRG Pizza till ”pandemin och det rådande omvärldsläget” när man beskriver sin situation. Varför tror du att bolaget hamnat i de här svårigheterna?
– Det handlar om flera faktorer där omvärldsläget naturligtvis spelar in. I många affärer är det också vanligt att man dras med olönsamma verksamheter för länge. Nu är tajmingen rätt för att ändra på det.
Det är trångt i pizzanischen och finpizzan vinner mark. Samtidigt har varumärket Pizza Hut funnits länge. Finns det en risk för att utbudet betraktas som föråldrat?
– Så länge som man vet i vilken nisch man agerar och anpassar kostnader och utbud till det finns det utrymme för lönsamhet. Finpizzan agerar i en helt annan nisch med andra typer av kunder.
Finns det några planer på förändringar och förnyelse, till exempel nya koncept eller produkter som du kan berätta om?
– I min roll som rekonstruktör sitter jag med i diskussioner om framtiden. Men dit har vi inte hunnit ännu i den här processen. Att gå så långt att de plötsligt skulle servera exempelvis hamburgare, det kommer inte att hända, säger Carl Johan Friis.
Stockholms tingsrätt har i dagarna förlängt rekonstruktionen, i ett första steg till den 10 februari 2026. Carl Johan Friis förklarar att det är högst troligt att rekonstruktionen kommer att behöva förlängas ytterligare för att hantera det kommande planförslaget.
Cirka 40 av 331 anställda totalt berörs av nedläggningarna.



