23948sdkhjf

Första måltidsprofessorn utsedd på konstnärliga meriter

Birgitta Watz är ny adjungerad professor i måltidskunskap med fokus på konst och design vid Örebro universitet. Hon är dessutom universitetets första professor som är utsedd på konstnärliga meriter.Birgitta Watz är verksam vid Restauranghögskolan i Grythyttan vid Örebro universitet, där hon bland annat ansvarar för kursen i kreativ matlagning och på högre hotellprogrammet i kursen vistelse och design. En stor del av Birgittas arbete går ut på att finna skärningspunkter mellan konst, vetenskap och hantverk. Det handlar om att inspirera till ökad varseblivningsförmåga, utvidga tankemönster, se saker ur olika perspektiv, att tänka alternativt och att öva hand och tanke. Birgitta använder gärna en interaktiv form av pedagogik.- Genom denna typ av övningar kan man utveckla sin kreativa förmåga, säger Birgitta. Kreativitet kräver mod. Mod att våga tänka i nya banor, att bryta sina invanda tankespår, att våga gå utanför givna ramar, för att kunna skapa nytt. Samtidigt är det en fråga om att undersöka och tillägna sig konstnärens och formgivarens sätt att se på färg och form, på visuell kommunikation, på den konstnärliga processen och dess sätt att arbeta. Konsten, hantverket och vetenskapen har med andra ord en utmärkt mötesplats i måltidskunskapen.(RS)
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109