23948sdkhjf

Skåneländska Gastronomiska Akademiens pristagare utsedda

Vid en prisceremoni i Malmö Börshus fick ett stort antal pristagare ta emot både pengar och diplom för sina insatser på den gastronomiska arenan när Skåneländska Gastronomiska Akademien delade ut sina priser. Några av de som prisades var fil dr universitetslektor Helena Sandberg, som mottog 50 000 kronor. Hon har skrivit en avhandling om hur medierna behandlar ämnet fetma.Sparbankens forskningspris, 50 000 kronor, gick till ekon dr Jacob Östberg för avhandlingen om befolkningens oro över sina matvanor.Sparbanksstiftelsens forskningsstipendium på 100 000 kronor gick tillcivilingenjören och doktoranden vid LTH, Marylin Rainer för studier av RF-kokning vid tillverkning av högkvalitativa köttprodukter.Sparbanksstiftelsens forskningsstipendium, 80 000 kronor, ficktekn dr Jeanette Purhagen som ska undersöka åldringsförloppet i bröd vid Nottinghams universitet.Sparbanksstiftelsens forskningsstipendium, 20 000 kronor mottogs avfil mag, doktorand i arkeologi Daniel Serra för studier kring matlagning med järnålderns kupolugnar. Sparbanksstiftelsens utvecklingsstipendium, 10 000 kronor gick tillErik Lundqvist för att bekosta litteratur till utbildningen på Restauranghögskolan i Grythyttan.Sparbankstiftelsens utvecklingsstipendium, 4 500 kronor, mottogs av kocken Anders Danilo, för finansiering av ett gesällbrev för utbildning av yrkeslärare inom restaurang. Sparbanksstiftelsens utvecklingsstipendium, 10 000 kronor fickkocken Henrik Lind som ämnar gå en utbildning i choklad.Marianne's Farm i Strövelstorp för diplom för deras arbete med att ta fram babymorötter, en helt ny produkt i Sverige. Anders Salomonssons minne, 10 000 kronor, gick till etnolog fil lic Veronica Abnersson för att hon vitaliserat den etnologiska matforskningen om matens roll som identitetsskapareEtt antal diplom delades också ut. Bland annat till företagen Scandinavian Silver Eel AB i Helsingborg för deras banbrytande ålodling och för ålprodukter av högsta klass. Flädergården i Vinslöv fick också ta emot diplom för en fantastisk mångfald och upplevelse kring hylleprodukter. »För en konsekvent kvalitetsinriktad produktion och marknadsföring av delikatesspotatis och vidareförädlade produkter, t ex finsmakarvodka« fick Båstadsföretaget Bjäre Hembygd AB sitt diplom. Möllans Ost i Malmö fick också diplom för sin stora variation av kvalitetsostar och för bred och djup ostinformation. Dryckesdiplomet till Bertil Göranssons minne gick till docent Nils Stormby för hans insatser inom vin- och chokladkulturerna. Mårtenspriset som delas ut av Skåneländska Gastronomiska Akademien och stiftelsen Sveriges Bästa Bord gick i år till Malmörestaurangen Salt & Brygga »för deras delikata och ekologiskt producerade måltider av högsta klass med råvarornas rena och naturliga smaker«.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094