23948sdkhjf

Svarta krognotor

Upp till en femtedel av allt skattefusk i Sverige sker i restaurangbranschen. Alltså hinner var femte krona lämna kassan innan kvällen är slut, skriver di.se.
Restaurangbranschen omsatte 53 miljarder kronor under det senaste året exklusive moms, enligt SCB. Därtill kommer mellan 15 och 20 miljarder kronor i oredovisade inkomster, enligt verkets bedömning. Mellan 22 och 27 procent av alla inkomster i restaurangbranschen är därmed svarta.

Sedan årsskiftet jämför Skatteverket de numera obligatoriska personalliggarna på restauranger och frisörer med vilka som faktiskt jobbar i verksamheten genom oannonserade besök.
»Vi kan konstatera att det jobbar väldigt mycket människor på många restauranger men det betalas inte ut löner. Det är ofta oklara anställningsförhållanden, första dagen på jobbet och det ena med det andra«, säger riksprojektledare Conny Svensson.

Mats Hulth, VD i Sveriges Hotell- & Restaurangföretagare (SHR), är skeptisk till uppgifterna om att restaurangbranschen gömmer var femte restaurangnota för Skatteverket. Och han kritiserar verkets jakt på svartjobbare hos restauranger och frisörer enligt lagen om personalliggare.
»Jag tror att de har gått lite för hårt fram på en del ställen. Jag vet ett par företag som är garanterat seriösa men som hotas med avgifter«, säger Mats Hulth.

Källa: www.di.se
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078