23948sdkhjf
Logga in eller skapa för att spara artiklar
Få tillgång till allt innehåll på RS & FastFood

Nu knoppar det

Just nu skördas rekordtidig sparris i gotländska Ekeby. Det är två veckor tidigare än normalt och Gotland är återigen först ut i landet med de gröna och vita primörerna.

En bidragande orsak till den rekordtidiga skörden är odlingsmetoden. Anna och Ulf Smedberg har två hektar under tunnelplast, vilket skapar ett miniväxthus på varje rad. Men årets gynnsamma klimat har också spelat in.





Förra året skördade makarna på Smedbergs gård 16 ton sparris på tre hektar. I år är odlingen på fem hektar, men ytterligare tre hektar planteras i år. Det är främst grön sparris som odlas, men odlingen av vit sparris ökas nu rejält.



»Vi samarbetar med Ryftes grönsaker och de har kommit in vid en grossist som vill fasa ut den tyska vita sparrisen till förmån för gotländsk vit sparris«, berättar Ulf Smedberg.





Källa: Gotlands Allehanda



BREAKING
{{ article.headline }}
0.062