23948sdkhjf

Blint i Årets Bartender 2007

Med iskallt lugn rörde Kai Hansen från Stinsen i Helsingborg ihop »Going Blind« och vann Årets Bartender 2007. Och Johannes Kinch är bäst på flair. För båda väntar nu drink-VM i Taiwan.
Temat för årets tävling var 1920-talets New York, staden för cocktailens födelse. Och uppgiften för seniordeltagarna var att skapa en pre-dinner cocktail, en alltid torr eller syrlig och ofta alkoholstark drink med begränsad sötma. Finalen hölls i Spegelsalen på Grand Hôtel.

Det blev tredje gången gillt för barveteranen Kai Hansen, som hamnat på andra plats två gånger tidigare. Hans vinnande drink »Going Blind« med hallonvodka, rom och blåbärslikör, skulle lika väl kunna heta »Served Chilled«. För det var en mycket lugn och rutinerad Kai som rörde hem titeln Årets Bartender 2007.

»Vi vinner i Taiwan, sa en lycklig Kai efter segern. Men lite bekymrad är han ändå. Jag tänker på flygresorna, jag gillar inte att flyga. Men det ska nog gå bra och jag tror på min drink.«

Kai har arbetat som bartender i 32 år och har ett råd att ge till unga i yrket. »Stäng av mobilen! Vi jobbar i ett serviceyrke och kunden är nummer ett.«

Johannes Kinch från Stockholm blev Årets Flairtender och släppte aldrig ögonkontakten med publiken från scen. Hans bidrag var en »Ultimate Fruitcocktail« med smak av mango, tranbär, blåbär och passionsfrukt.

Juniorerna i tävlingen tävlade med after-dinner cocktails och vann gjorde Andy Lindén från Picasso i Göteborg. Hans »Vit vecka« bestod av äppelrom, mangolikör, ingefärslikör, vispgrädde, äpple och kanel. 24-åriga Andreas Andersson, på tillfälligt gästspel i Sälen, showade bäst bland de unga talangerna och blev Årets Juniorflairtender.
»Vid flairing är flaskornas form det viktigaste, sedan handlar det om att göra en god drink. Malibous flaskor är bra, långa med tjockt glas. Även om man skulle tappa dem så går de sällan sönder«, säger Andreas Andersson.

Martin Bergqvist, ordförande i Sveriges Bartenders Gille (SBG), arrangör av Årets Bartender, är nöjd med tävlingsdagen.
»Vi har valt att döpa om tävlingen till Årets Bartender, eftersom det sätter fokus på yrkestiteln och går i linje med t ex Årets Kock, Årets Sommelier, Årets Konditor osv. Många anser fortfarande att bartender inte är ett riktigt yrke. Det arbetar vi hårt för att ändra på.«

Drinkrecept och mer information hittar du här!
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079