23948sdkhjf

Se upp för falska smileys

Landets krögare varnas nu för ett företag som säljer falska klistermärken och diplom i ett så kallat ”fräschmärkningspaket”. Endast kommunerna är behöriga att kontrollera livsmedelshygienen på restauranger.
Företaget kallar sig för Svenska livsmedelslokalers riksorganisation, SLRO, men någon branschorganisation är det inte.
»En man ringer och berättar att min pizzeria är en av de 400 lokaler som miljökontoret har godkänt. Vore det inte trevligt med ett diplom som berättar det för kunderna? Visst tyckte jag det. Det var först efteråt som jag undrade vad det egentligen handlade om«, säger Fuad Odo på Adolfbergs pizzeria i Helsingborg till Helsingborgs Dagblad, en av flera som blivit kontaktad av företaget. Ett par dagar senare får Fuad ett paket som innehåller ett enkelt diplom med en smiley, ”Fräsch lokal 2007/2008” står det undertecknat av två personer. Bifogat finner han också en faktura på 1995 kronor plus moms. Efter att han rådfrågat sin revisor returnerar han försändelsen och har sedan dess inte hört av SLRO.

Bland annat länsstyrelsen i Örebro varnar nu för de falskt skrattande gubbarna efter att en företagare i Kumla köpt paketet i tron att det hade något att göra med myndighetens tillsyn.
»Svensk livsmedelskontroll ställer höga krav på företagare inom livsmedelsbranschen och det är viktigt att konsumenter och livsmedelsföretagare dels kan se vad som utgör lagstadgad kontroll och dels kan genomskåda verksamheter som inte har med den offentliga kontrollen att göra. Svenska livsmedelslokalers riksorganisation tillhör avgjort den senare kategorin« säger länsveterinär Per Norström.

Livsmedelsverket påpekar också att det inte handlar om någon officiell certifiering, eftersom det bara är kommunerna som kan göra en sådan.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063