23948sdkhjf

Torsken inte helt torsk

All torsk är inte utrotningshotad. I alla fall inte linfångad nordostarktisk torsk som nu får Krav-märkas. Det gäller även kolja från Vestervålen i Norska havet.
»Det känns fantastiskt roligt att kunna ge det här beskedet till alla konsumenter. Man kan äta torsk med gott samvete, bara den är fiskad på rätt ställe och med rätt metoder«, säger Lena Söderberg, VD för Krav, i ett pressmeddelande.

För övrig torsk gäller samma rekommendationer som tidigare, menar Inger Näslund som är fiskeexpert vid Världsnaturfonden WWF. Samtidigt har också fiske på ett koljebestånd i samma område godkänts för Krav-märkning. Båda fiskarterna kommer att fångas med krok, en metod som bedöms vara skonsam och medför ett minimum av onödiga bifångster.

Det dröjer till tidigast i mitten av januari nästa år innan den Krav-märkta torsken kommer ut på marknaden. Koljan, som fiskas året runt, kan komma ut tidigare. Men förvänta dig inte att se fiskarna i blockform.
»Det här är högkvalitativa produkter som sannolikt kommer att säljas färska eller på restaurang. Det är mindre troligt att man kommer att hitta dem i frysdiskarna«, tror Lena Söderberg.

Sedan tidigare finns Krav-godkända räkor, sill samt odlad lax och torsk att köpa.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125