23948sdkhjf

Kriminella insläpp på krogen

Män med tung kriminell bakgrund vaktar flera av Stockholms nöjesställen, skriver Dagens Nyheter. Den sämsta arbetsplatsen för dem, menar stadens krogpoliser.
Entrédörrarna till Stockholms mest besökta restauranger, nattklubbar och diskotek bevakas ofta av två olika personalkategorier. Den ena är ordningsvakten, som utbildas av polisen för att upprätthålla ordning, säkerhet och nykterhet. Den andra är entrévärden, krögarens förlängda arm som bestämmer vem som ska släppas in och vem som ska nekas inträde. I regel saknar entrévärden utbildning och kontrolleras inte heller av samhället.
»I praktiken gör entrévärdarna ofta ordningsvakternas jobb, trots att de inte har större befogenhet än en vanlig privatperson. Problemet är att de, till skillnad från ordningsvakterna, kan vara kvar efter att ha dömts för övervåld«, säger kriminalinspektör Jörgen Nilsson, t f chef för Stockholmspolisens krogsektion.

Exemplen där vakter med kriminell bakgrund blandas in i nya brott är många. Ändå hävdar vissa krogägare att det är just denna typ av personer som krävs vid dörren.
»Det måste vara såhär. Det är jättehårt tryck på de populära krogarna i Stockholm och för att klara det måste du ha killar som har varit med om en del. De flesta vanliga ordningsvakter duger tyvärr inte«, menar ägaren till en känd Stureplanskrog som vill vara anonym.

Lösningen på problemet kan vara en lagändring som hindrar krögaren att anlita kriminella i dörren. I alla fall tycker närpoliserna Jesper Jansson och Robert Wallin det, som har skickat in en skrivelse i frågan till ledningen för Citypolisen i Stockholm.

Källa: Dagens Nyheter
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078