23948sdkhjf
Logga in eller skapa för att spara artiklar
Få tillgång till allt innehåll på RS & FastFood

Krogkokbok bäst i Sverige

Årets bästa svenska måltidslitteratur alla kategorier är enligt Måltidsakademien PA & Co: Mer än en kokbok. Det stod klart på Kokbokens Dag i Grythyttan den 20 oktober där ytterligare 28 böcker belönades.
PA & Co: Mer än en kokbok

av Christina och Claes Britton utgiven av Stockholm New Publishing vann inte i sin tävlingsklass À la carte, men vann istället det finaste priset av dem alla - Måltidsakademiens pris för Årets bästa svenska måltidslitteratur alla kategorier. Ytterligare fem böcker var nominerade:

Te - från Sencha till Lapsang

av Peter Bjerke och Vernon Mauris (Natur & Kultur)

Mina fastrars mat

av Paolo Roberto (Albert Bonniers Förlag)

Märta Stures Hushållsbok i två delar

bearbetad av Kersti Wikström (Nordiska Museets Förlag)

Pink - den rosa kokboken

av Peter Norman (Bokförlaget Prisma)

En god sommar

av Malin Landqvist (Bokförlaget Max Ström)

PA & Co är en restaurang i Stockholm som i mer än 20 år varit speciellt populär bland musiker, författare och skådespelare. Något som blir tydligt i boken, där till exempel Mauro Scocco och Stig Larsson skriver om sin relation till krogen varvat med bokens recept av Håkan Ericson, Niklas Ericson, Oskar Esselius, Lukas Häggblom, Filip Jansson, Camilla Johansson, Yun Källgren, Staffan Lindgren och Stefan Robertsson. På PA & Co tolkar köket svensk husmanskost, medelhav och asiatiskt enligt juryn »på det otvungna och omedelbara sätt som blivit PA:s signum«.

Totalt 333 titlar finns med i årets katalog över måltidslitteratur som Måltidsakademien ger ut. Därmed fortsätter Sverige att vara det land som ger ut flest kokböcker per capita.

Nedan listas vinnarna i några av de övriga 28 tävlingsklasserna:

À la carte
Danyel Couets Paris: från chèvre chaud till couscous merguez

av Danyel Couet, Natur & Kultur

Desserter
Lakrits mint & choklad

av Elisabeth Johansson, Natur & Kultur

Dryckeslitteratur
Svensk spritbok och Svensk whiskybok

av Örjan Westerlund, Grenadine Bokförlag AB

Dryckeslitteratur, ej alkoholhaltiga drycker
Den magiska bönan: om kaffe och kaffedrickande genom tiderna

av Bo Eriksson, Bilda förlag

Etniska kokböcker
Ditt nya skafferi

av Lisa Förare Winbladh, Damm Förlag


Gastronomiska ordböcker och lexikon

Matlexikonet

av Birgit Hemberg, Bokförlaget Forum AB


Livsstilslitteratur

Pink – den rosa kokboken

av Peter Norman, Bokförlaget Prisma


Populärvetenskapliga publikationer

Den hemlige kocken

av Mats-Eric Nilsson, Ordfront förlag

Speciallitteratur
Svenska ostar

av Mia Öhrn och Henrik Francke, Bokförlaget Parasoll AB

Vardagsmåltider
Under valnötsträdet

av Anna och Fanny Bergenström, Trio förlag

Vegetarisk måltidslitteratur
Peace, love and food

av Renée Voltaire, Renée Voltaire AB


Juryns Gröna specialpris

Med mycket grönt

av Markus Aujalay, Natur & Kultur


Bäst översatta – Mat

Hett

av Bill Buford (översättare Mattias Göthe), Albert Bonniers Förlag

De vinnande böckerna kommer att gå vidare till världsfinalen, The Gourmand World Cook Book Awards.

BREAKING
{{ article.headline }}
0.062|