23948sdkhjf
Logga in eller skapa för att spara artiklar
Få tillgång till allt innehåll på RS & FastFood

Krogkokbok bäst i Sverige

Årets bästa svenska måltidslitteratur alla kategorier är enligt Måltidsakademien PA & Co: Mer än en kokbok. Det stod klart på Kokbokens Dag i Grythyttan den 20 oktober där ytterligare 28 böcker belönades.
PA & Co: Mer än en kokbok

av Christina och Claes Britton utgiven av Stockholm New Publishing vann inte i sin tävlingsklass À la carte, men vann istället det finaste priset av dem alla - Måltidsakademiens pris för Årets bästa svenska måltidslitteratur alla kategorier. Ytterligare fem böcker var nominerade:



Te - från Sencha till Lapsang

av Peter Bjerke och Vernon Mauris (Natur & Kultur)



Mina fastrars mat

av Paolo Roberto (Albert Bonniers Förlag)



Märta Stures Hushållsbok i två delar

bearbetad av Kersti Wikström (Nordiska Museets Förlag)



Pink - den rosa kokboken

av Peter Norman (Bokförlaget Prisma)



En god sommar

av Malin Landqvist (Bokförlaget Max Ström)





PA & Co är en restaurang i Stockholm som i mer än 20 år varit speciellt populär bland musiker, författare och skådespelare. Något som blir tydligt i boken, där till exempel Mauro Scocco och Stig Larsson skriver om sin relation till krogen varvat med bokens recept av Håkan Ericson, Niklas Ericson, Oskar Esselius, Lukas Häggblom, Filip Jansson, Camilla Johansson, Yun Källgren, Staffan Lindgren och Stefan Robertsson. På PA & Co tolkar köket svensk husmanskost, medelhav och asiatiskt enligt juryn »på det otvungna och omedelbara sätt som blivit PA:s signum«.





Totalt 333 titlar finns med i årets katalog över måltidslitteratur som Måltidsakademien ger ut. Därmed fortsätter Sverige att vara det land som ger ut flest kokböcker per capita.





Nedan listas vinnarna i några av de övriga 28 tävlingsklasserna:





À la carte

Danyel Couets Paris: från chèvre chaud till couscous merguez

av Danyel Couet, Natur & Kultur





Desserter

Lakrits mint & choklad

av Elisabeth Johansson, Natur & Kultur





Dryckeslitteratur

Svensk spritbok och Svensk whiskybok

av Örjan Westerlund, Grenadine Bokförlag AB





Dryckeslitteratur, ej alkoholhaltiga drycker

Den magiska bönan: om kaffe och kaffedrickande genom tiderna

av Bo Eriksson, Bilda förlag





Etniska kokböcker

Ditt nya skafferi

av Lisa Förare Winbladh, Damm Förlag





Gastronomiska ordböcker och lexikon


Matlexikonet

av Birgit Hemberg, Bokförlaget Forum AB





Livsstilslitteratur


Pink – den rosa kokboken

av Peter Norman, Bokförlaget Prisma





Populärvetenskapliga publikationer


Den hemlige kocken

av Mats-Eric Nilsson, Ordfront förlag





Speciallitteratur

Svenska ostar

av Mia Öhrn och Henrik Francke, Bokförlaget Parasoll AB





Vardagsmåltider

Under valnötsträdet

av Anna och Fanny Bergenström, Trio förlag





Vegetarisk måltidslitteratur

Peace, love and food

av Renée Voltaire, Renée Voltaire AB





Juryns Gröna specialpris


Med mycket grönt

av Markus Aujalay, Natur & Kultur





Bäst översatta – Mat


Hett

av Bill Buford (översättare Mattias Göthe), Albert Bonniers Förlag





De vinnande böckerna kommer att gå vidare till världsfinalen, The Gourmand World Cook Book Awards.



BREAKING
{{ article.headline }}
0.078