av Christina och Claes Britton utgiven av Stockholm New Publishing vann inte i sin tävlingsklass À la carte, men vann istället det finaste priset av dem alla - Måltidsakademiens pris för Årets bästa svenska måltidslitteratur alla kategorier. Ytterligare fem böcker var nominerade:
Te - från Sencha till Lapsang
av Peter Bjerke och Vernon Mauris (Natur & Kultur)
Mina fastrars mat
av Paolo Roberto (Albert Bonniers Förlag)
Märta Stures Hushållsbok i två delar
bearbetad av Kersti Wikström (Nordiska Museets Förlag)
Pink - den rosa kokboken
av Peter Norman (Bokförlaget Prisma)
En god sommar
av Malin Landqvist (Bokförlaget Max Ström)
PA & Co är en restaurang i Stockholm som i mer än 20 år varit speciellt populär bland musiker, författare och skådespelare. Något som blir tydligt i boken, där till exempel Mauro Scocco och Stig Larsson skriver om sin relation till krogen varvat med bokens recept av Håkan Ericson, Niklas Ericson, Oskar Esselius, Lukas Häggblom, Filip Jansson, Camilla Johansson, Yun Källgren, Staffan Lindgren och Stefan Robertsson. På PA & Co tolkar köket svensk husmanskost, medelhav och asiatiskt enligt juryn »på det otvungna och omedelbara sätt som blivit PA:s signum«.
Totalt 333 titlar finns med i årets katalog över måltidslitteratur som Måltidsakademien ger ut. Därmed fortsätter Sverige att vara det land som ger ut flest kokböcker per capita.
Nedan listas vinnarna i några av de övriga 28 tävlingsklasserna:
À la carte
Danyel Couets Paris: från chèvre chaud till couscous merguez
av Danyel Couet, Natur & Kultur
Desserter
Lakrits mint & choklad
av Elisabeth Johansson, Natur & Kultur
Dryckeslitteratur
Svensk spritbok och Svensk whiskybok
av Örjan Westerlund, Grenadine Bokförlag AB
Dryckeslitteratur, ej alkoholhaltiga drycker
Den magiska bönan: om kaffe och kaffedrickande genom tiderna
av Bo Eriksson, Bilda förlag
Etniska kokböcker
Ditt nya skafferi
av Lisa Förare Winbladh, Damm Förlag
Gastronomiska ordböcker och lexikon
Matlexikonet
av Birgit Hemberg, Bokförlaget Forum AB
Livsstilslitteratur
Pink – den rosa kokboken
av Peter Norman, Bokförlaget Prisma
Populärvetenskapliga publikationer
Den hemlige kocken
av Mats-Eric Nilsson, Ordfront förlag
Speciallitteratur
Svenska ostar
av Mia Öhrn och Henrik Francke, Bokförlaget Parasoll AB
Vardagsmåltider
Under valnötsträdet
av Anna och Fanny Bergenström, Trio förlag
Vegetarisk måltidslitteratur
Peace, love and food
av Renée Voltaire, Renée Voltaire AB
Juryns Gröna specialpris
Med mycket grönt
av Markus Aujalay, Natur & Kultur
Bäst översatta – Mat
Hett
av Bill Buford (översättare Mattias Göthe), Albert Bonniers Förlag
De vinnande böckerna kommer att gå vidare till världsfinalen, The Gourmand World Cook Book Awards.