23948sdkhjf

Smoothie kan ge vinterkräksjuka

Norovirus är mikroorganismen som orsakar flest matförgiftningar i Sverige, så kallad vinterkräksjuka. Frysta hallon, ostron, sallader och tårtor är exempel på smittokällor.
Foto: Arla Foods

Importerade frysta hallon har varit ett återkommande norovirusproblem sedan början av 2000-talet, skriver leg. veterinär och professor Marie-Louise Danielsson-Tham i Svensk Veterinärtidning. Och i takt med att det blir alltmer populärt att dricka smoothies, både hemma och på kafé, kan det vara bra att känna till. Det har rört sig både om konsumentförpackade hallon som sålts i livsmedelsaffärer och storpack, som bara gått till livsmedelstillverkare. Gemensamt för de fall som orsakat vinterkräksjuka är att hallonen inte har upphettats före förtäringen.

När det gäller högt bearbetade livsmedel sker smittospridning nästan uteslutande via de personer som berett maten. Att hantera livsmedel när man är sjuk strider mot Livsmedelslagen.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062