23948sdkhjf

Hamburgerkedjor reagerar mot svartstädare

De arbetar utan kontrakt och tjänar 4000-7000 kronor i månaden. Veckans avsnitt av SVT:s ”Uppdrag granskning” handlar om svart städning på Burger King, Max och McDonald's. Samtliga uppger att de har vidtagit åtgärder.
»De förhållanden som avslöjas i Uppdrag granskning är upprörande. Vi tar starkt avstånd från dem och har sagt upp avtalet med berörd firma«, säger Richard Bergfors, VD på Max, i ett pressmeddelande.

Hamburgerkedjan konstaterar att de egna kontroller uppenbarligen inte har fungerat tillfredsställande i det aktuella fall som granskats av programmets reporter. Och menar vidare att det är svårt och tar alltmer tid i anspråk att genomföra ordentliga kontroller i takt med att företaget växer med cirka tio restauranger per år. Därför har Max under ett halvårs tid arbetat för att få fram ett centralt avtal med Samhall som enda leverantör av städtjänster. Hur det nya samarbetet mellan Max och Samhall kommer att se ut offentliggörs inom kort.

Med anledning av tv-inslaget lovar McDonald’s att se över rutinerna för hur städföretagen anlitas till restaurangerna. Och avtalet med ett av de utpekade städföretagen har brutits.
»Det är ett företag som har haft avtal med ett begränsat antal av McDonald’s franchisetagare i Sverige. Personalen har arbetat under motbjudande förhållanden«, säger McDonald’s presschef Claes Eliasson till tidningen City.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063