23948sdkhjf

500 nyttokrogar nästa år

Livsmedelsverket har skärpt kriterierna för nyckelhålscertifiering av restauranger. Nästa år bildas en ny organisation med mål att certifiera närmare 500 krogar under 2008.
Jordbruksverket satsar 2,2 miljoner kronor på den nya organisationen.
»Jag är jätteglad över att vi har kunnat satsa de här pengarna. Allt fler måltider äts idag ute på restaurang och det är viktigt att människor kan välja ett lite nyttigare alternativ«, säger jordbruksminister Eskil Erlandsson.

Under 2007 har Livsmedelsverket drivit ett pilotprojekt kring nyckelhålscertifiering av restauranger, Syftet har varit att testa förslaget till nya nyckelhålskriterier inom ramen för en certifiering som presenterades i december 2006. Livsmedelsverket räknar med att 65-75 restauranger kommer att vara med i pilotprojektet. Under december och januari kommer dessa restauranger att utvärderas och sedan genomgå den årliga uppföljningen och kontrollen, förutsatt att vill vara certifierade även nästa år.

Livsmedelsverkets nya kriterier för nyckelhålsmärkning blir betydligt mer omfattande än tidigare och berör hela måltiden. I korthet innebär de nya reglerna att:
- Personalen ska genomgå en utbildning
- Det ska finnas med salladsbord med bra alternativ både då det gäller grönsaker, dressingar och matbröd
- En komplett måltid ska innehålla mellan 400-750 kcal
- Fettinnehållet ska ligga mellan 10-25 gram per portion
- Mängden transfett begränsas
- Måltiden ska innehålla minst 80 gram grönsaker och byggas upp enligt tallriksmodellen
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062