23948sdkhjf

Hamburgerkedjor krävs på skadestånd

Burger King, Max och McDonald’s har anlitat oseriösa städföretag och riskerar nu att betala skadestånd till Hotell- och restaurangfacket, HRF. Det kan röra sig om sjusiffriga belopp.
Efter avslöjandet i SVT:s Uppdrag granskning om att de tre hamburgerkedjorna anlitat städfirmor som anställt svart arbetskraft med undermåliga arbetsvillkor meddelade facket att de kräver skadestånd för att kedjorna har brutit mot kollektivavtalen. Men nu går facket vidare och hänvisar till paragraf 38 i medbestämmandelagen som säger att förhandlingar ska ske med facket när arbetsuppgifter läggs ut på entreprenad.
»De har inte de här företagen gjort och det handlar både om vissa franchisetagare och om moderbolagen. Tidigare har ju allt ljus riktats mot städfirmorna och kedjorna har kommit lite lindrigare undan. Men det råder ingen tvekan om att även de har gjort fel«, säger kommunikationschefen Håkan Carlsson på HRF till svd.se.

McDonald’s har ännu inte hört något från facket och avstår därför från att kommentera uppgiften. Och på Max Hamburgerrestauranger är VD Richard Bergfors förvånad över beskedet.
»Jag vet inte om vi informerat facket. De senaste dagarna har vi bra diskussioner med facket, det här är ingen situation någon är stolt över. Nu känns det som om facket försöker utnyttja den här situationen«, säger han.

Källa: www.svd.se.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063