23948sdkhjf

Trendsättare i måltidsbranschen

Missade du Dining Trends den 8 november? Läs vad Anneke Ammerlaan, en av Europas mesta trendspanare, berättade om framtidens mat- och måltidskonsumenter!
På en knapp timme hann Anneke Ammerlaan måla bilden av den måltidsbransch vi har att vänta. Hon sätter ljuset på den växande konsumentgruppen av så kallade kulturellt kreativa. Uppskattningsvis en tredjedel av Europas befolkning hör hit, främst bosatta i urbana områden. Så vad kännetecknar dessa när det gäller mat, dryck och måltider?
»De kulturellt kreativa njuter av livet fullt ut, men tar hållbart ansvar för sitt leverne – internt och externt. Och använder det bästa av gamla tider för att skapa en bättre framtid. De letar efter identitet och karaktär, inte koncept«, säger Anneke Ammerlaan.

Man har förväntan på det enkla, det extraordinära i det vanliga och det okända i det kända. Kopplingen mellan att äta gott och samtidigt må gott är kompromisslös för den kulturellt kreativa individen. Ledord för denne är slowfood, äkthet, hälsa och hållbarhet. Trender föds på toppen och Anneke Ammerlaan menar att vi kommer att ha den molekylära gastronomin att tacka för mycket, till exempel utvecklingen av nya, hälsosamma matlagningsmetoder och minskat svinn.

Centralt för denna trendsättande grupp människor är relationer – till varandra, miljön, brukare av land och hav och den lokala bygden, krogen eller kaféet. De är valtrötta och lyxar hellre till det med säsongsgrödar av ”Chateau”-status än den möraste köttbiten. I klimatdebattens kölvatten kommer ett nytt grönsakskök att växa fram.

Annekes slutade sitt föredrag där hon började. Nämligen med att konstatera att matlagning i hemmet växer som lyxprodukt. Äter gör man ute. Så restauranger, vakna! Fyll luckorna som uppstår. Men när människor verkligen vill umgås med sina närmaste, sker det i hemmet.
»The out of home dinnertable is the next ready meal«, som Anneke uttrycker det.

Dining Trends arrangerades av tidningar RS – Restauranger & Storkök och Fast Food i samarbete med GastroNord. Förutom Anneke Ammerlaan gav eftermiddagen plats åt bland andra systemekologen Annika Carlsson Kanyama, Björn Almér från Barista Fair Trade Coffee, Christer Lingström från Edsbacka Krog/Edsbacka Bistro samt Pontus Frithiof, Pontus Group. Mer om vad dessa hade att säga kan du läsa om i nästa nummer av RS – Restauranger & Storkök som kommer ut den 3 december.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.064