23948sdkhjf

Svan till salt krog

Skåne har fått sin första Svanenmärkta restaurang – Salt & brygga i Malmö. »Svanen ställer lika hårda miljökrav som jag«, säger krögare Björn Stenbeck.
Så vad går Salt & bryggas miljöarbete ut på? Jo, till att börja med serveras närproducerad och ekologisk mat. Sedan har kylar och frysar extra isolering för minskad energiåtgång. Lokalerna är utrustade med pvc-fria elkablar. Personalen cyklar till jobbet och det läder som stolarna är klädda med är garvat med bark, inte krom.
»Jag har jobbat så här i 20 år och tänker inte slappna av nu. Jag och alla mina medarbetare ser verksamheten som en helhet där allt från hur maten transporteras till hur vi tar hand om städningen ska peka i samma riktning«, säger Björn Stenbeck.

År 2003 fick Björn Stenbeck tidningen RS – Restauranger & Storköks utmärkelse ”Årets krogidé” för att han var först i Sverige med att införa rökförbud på krogen. Nästa steg är att se över belysningen och sätta in ultramoderna energieffektiva lampor och spotlights.

»Björn Stenbeck är en sann eldsjäl och välkänd sedan många år för det. Han har också gjort ett fantastiskt jobb inom alla andra områden som är viktiga för hur miljöanpassad en restaurang är, alltså kemiska produkter, energi samt avfall och transporter«, säger Malin Möller, restaurangansvarig på Svanen.

På kvällen den 9 november får Salt & brygga sitt certifikat från Svanen.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.298